Nederland

'Kinderen zien gevaar niet van mobiele telefoons in verkeer'

06 december 2017 09:54 Aangepast: 06 december 2017 11:06
Volgens het SWOV zien jongeren veel minder het gevaar van appen in het verkeer. Beeld © ANP

Al bellend oversteken, snel even een appje sturen op de fiets of een berichtje lezen achter het stuur. We weten allemaal dat het gevaarlijk is, maar we kunnen het niet laten. Het verkeersinstituut SWOV maakt zich vooral zorgen over jongeren: die zien veel minder het gevaar van het gebruik van telefoons in het verkeer dan volwassenen.

Het verkeersveiligheidsinstituut SWOV ondervroeg 4000 Nederlanders over het gebruik van hun mobiele telefoon. Bijna twee derde gaf aan zijn of haar telefoon te gebruiken tijdens deelname aan het verkeer. Dat terwijl driekwart van de volwassenen in diezelfde enquête zeiden dat ze dat gevaarlijk vinden.

ZIE OOK: 'Telefoon in verkeer is levensgevaarlijk': dit wil de politiek ertegen doen

Bij kinderen was dat een stuk lager: een krappe meerderheid van 51 procent zei het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer gevaarlijk te vinden. Opvallend, vindt de SWOV. Uit de enquête bleek ook dat hoe jonger de ondervraagde was, hoe vaker die weleens op zijn telefoon zit in het verkeer. 

Zorgen om kinderen

Kinderen zien dus minder dan volwassenen het gevaar in en gebruiken hun telefoon vaker in het verkeer. Gewoonte speelt daarbij een belangrijke rol, blijkt uit het onderzoek. De SWOV maakt zich zorgen over de kinderen. "Alle gevonden verbanden rond telefoongebruik van kinderen zijn ongunstig voor de verkeersveiligheid", schrijft de SWOV in de conclusie van het onderzoek. 

Daarom, en omdat kinderen de volwassenen van de toekomst zijn, is het volgens het SWOV belangrijk om kinderen te doordringen van de risico's.

Toch doen

Een ander opvallende conclusie is dat mensen wel weten dat het gevaarlijk is, maar het toch doen. Ook onderschatten mensen hoe vaak ze zelf hun telefoon gebruiken. Toen in de enquête werd gevraagd aan mensen of ze hun telefoon gebruiken tijdens het fietsen of autorijden, zei het grote merendeel dat ze dat nooit doen. 

ZIE OOK: Hé automobilist, waarom kun je niet stoppen met appen?

Maar bij vervolgvragen die gingen over bepaalde handelingen, zoals het checken van een appje, bleek 62 procent van de automobilisten toch weleens de telefoon te gebruiken.

Dit zijn de risico's van bellen achter het stuur:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`