Nederland

Politie bezoekt kopers en verkopers verboden vuurwerk: 'Het is letterlijk levensgevaarlijk'

05 december 2017 18:00 Aangepast: 05 december 2017 21:29
Beeld © ANP

Voor het eerst jaagt een landelijk politieteam op kopers en verkopers van illegaal vuurwerk op internet. 300 van hen zijn met naam en toenaam bekend. Zij hebben de politie aan de deur gehad, of kunnen nog een bezoek verwachten.

De politie speurt sinds oktober naar mensen die op zoek zijn naar illegaal vuurwerk of dat te koop aanbieden. In totaal heeft de politie 1200 accounts in beeld gebracht. Van 300 kopers en verkopers heeft de politie de werkelijke identiteit kunnen achterhalen.  Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Hun vuurwerk raken ze kwijt.

De 900 verkopers van wie de identiteit niet bekend is, krijgen een mailtje van de politie waarin ze worden aangesproken op hun gedrag. De mail bevat ook een waarschuwingsfilmpje.

Politie belt aan bij kopers illegaal vuurwerk

Tekst gaat door onder de video
 

Zestig Instagramaccounts werden de afgelopen weken op zwart gezet, omdat er vuurwerk te koop werd aangeboden. Ook zijn meerdere fora uit de lucht gehaald. "Het internet is een omgeving waar koper en verkoper elkaar anoniem denken te kunnen treffen", zegt Marcel Kruize, teamleider van het politieonderzoeker. "Maar mensen zijn voor ons vaak minder anoniem dan ze denken. Met zowel de mails als de huisbezoeken willen we laten weten dat internet niet zo'n veilige plek is als zij denken."

Letterlijk levensgevaarlijk

Verder wijst Kruize op het gevaar voor de pakketbezorgers die vaak geen idee hebben met wat voor gevaarlijke lading zij rondrijden. De politieonderzoeker noemt illegaal vuurwerk 'letterlijk levensgevaarlijk'.

In ons land wordt ieder jaar 1 tot 2 miljoen kilo illegaal vuurwerk verhandeld. Daarvan worden slechts enkele tienduizenden kilo's onderschept. De Onderzoeksraad voor Veiligheid constateerde nog maar een week geleden dat het de afgelopen jaren niet is gelukt de illegale handel terug te dringen. Dat zou leiden tot grote risico's.

Meer op rtlnieuws.nl:
Politie: tot nu toe 20 ton illegaal vuurwerk onderschept

`