Nederland

Doorrijden na een ongeluk, waarom doen mensen dat?

05 december 2017 12:03 Aangepast: 05 december 2017 12:23
Julie met haar motor. Gelukkig lijkt ze weinig aan het ongeluk over te hebben gehouden. Beeld © Julie Janssen

Julie (24) werd zaterdag op haar motor aangereden op de A1. De bestuurder van de auto reed door. "Ik heb geschreeuwd van woede", zei Julie zelf. Ook op onze Facebookpagina reageerden veel mensen verbolgen. Waarom rijdt iemand door na een ongeluk?

Gemiddeld komt het drie keer per dag voor dat iemand doorrijdt na een ongeluk waarbij iemand (licht)gewond is geraakt, blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds. Bij ongelukken waarbij alleen schade is, gebeurt het nog veel vaker: zo'n 120 keer per dag. Die cijfers zijn al jaren gelijk.

Waarom zo vaak?

Het verhaal van Julie is dus geen uitzondering. Maar waarom gebeurt het zo vaak? Iedereen weet toch dat het strafbaar is om de plek van een ongeluk te verlaten?

ZIE OOK: Julie (24) werd na botsing achtergelaten op de snelweg: 'Ik ben zó boos'

Verkeerspsycholoog Kim Ruijs gaf antwoord op die vraag bij Editie NL. Volgens haar zijn er twee soorten doorrijders: "De ene groep heeft wat te verbergen, de andere groep schiet totaal in de stress", zegt zij. Mensen die wat te verbergen hebben, hebben bijvoorbeeld alcohol gebruikt of reden veel te hard. Die rijden door omdat ze niet betrapt willen worden.

Geen kwaad in zin

De andere groep heeft geen kwaad in zin, maar kan niet meer rationeel nadenken na een ongeluk. "Ze kunnen niet meer functioneren. Pas uren later bezinkt het, en dan komt het besef vaak alsnog", zegt Ruijs. Volgens haar denken we allemaal dat we zullen stoppen als we een ongeluk veroorzaken. "Maar dit kan iedereen gebeuren. Je hebt geen idee hoe je reageert in zulke situaties."

Heb je de plaats van het ongeluk verlaten, dan zit je niet meteen diep in de problemen. Als er nog geen twaalf uur voorbij zijn, dan kun je jezelf vrijwillig melden bij de politie. Daar moet je jouw gegevens doorgeven. Doe je dat, dan kun je niet vervolgd worden voor het verlaten van de plaats van het ongeluk, tenzij je bij het ongeluk iemand hebt achtergelaten die acute medische hulp nodig had.

Dat melden moet overigens wel echt vrijwillig gebeuren: als iemand je heeft gedwongen, dan kun je alsnog worden vervolgd omdat je geprobeerd hebt te doen alsof je niets met het ongeluk te maken had. Meld je je niet, dan kun je een boete van maximaal 3800 euro of een celstraf van drie maanden krijgen en kan je rijbewijs voor jaren worden afgenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore