Nederland

Tieners bekennen reeks straatroven in één nacht in Hulst

05 december 2017 09:58
De man werd achtervolgd door de politie toen hij crashte. Beeld © ANP

Het was een angstaanjagende nacht in Hulst. Op zaterdagochtend 21 oktober pleegde een groep jongeren in drie uur tijd negen gewapende straatroven.

Tijdens het onderzoek naar de roven werden er vier jongeren aangehouden. Het gaat om drie 17-jarige jongens en één 18-jarige jongeman uit Middelburg, Kloosterzande en Hulst. Ze hebben hun betrokkenheid bekend, meldt de politie.

De jongeren kozen hun slachtoffers, allemaal jongeren uit Hulst, willekeurig uit. Ze kwamen in de meeste gevallen van een groot feest in Graauw.

Balletjespistolen

Ze werden tussen middernacht en 3.15 uur met twee pistolen bedreigd. Volgens verklaringen met zogenoemde balletjespistolen, die niet van echt zijn te onderscheiden. Deze wapens zijn tijdens het onderzoek niet meer gevonden.

De 18-jarige dader had een auto en reed het viertal rond. De andere drie jongens overvielen de slachtoffers. De buit bestond uit een telefoon, geld, kleding en sleutels. Negen slachtoffers deden aangifte. 

Veel ongeloof

Agenten uit Zeeland en West-Brabant waren opgeroepen om de daders op te sporen. Twee liepen bij een politiecontrole tegen de lamp. "Bij de ouders troffen we veel ongeloof aan, dat hun zoon dit had geflikt", zegt een woordvoerder van de politie.

Enkele straatrovers zaten bij sommige slachtoffers op dezelfde school. De politie heeft afspraken gemaakt over de veiligheid van de jongeren, zowel de slachtoffers als de verdachten. De hechtenis van de vier straatrovers zijn door de rechter-commissaris enkele malen verlengd. Onder voorwaarden zijn drie daders vrijgelaten. De vierde zit nog vast.

`