Nederland

Het gaat sneeuwen: guur weer met winterse buien op komst

05 december 2017 09:58 Aangepast: 05 december 2017 11:26
Vanaf vrijdag kunnen er winterse buien vallen met sneeuw (archieffoto). Beeld © ANP

Vandaag en morgen zijn nog relatief zacht, maar daarna wordt het kouder met flink wat wind en kans op sneeuw. "Het wordt guur weer met winterse buien", zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. "Het wordt echt tijd voor winterjassen, handschoenen en winterbanden."

De overgang van het rustige herfstweer naar kou wordt donderdag ingeluid met onstuimig weer. "Aan de kust komt er mogelijk een stormachtige wind", zegt Huizinga. "Aan zee is windkracht 8 mogelijk met zware windstoten. Vanuit het westen gaat het dan ook regenen."

Oppassen voor gladheid

Na die regen volgt koude lucht. "Ook dan zijn er buien, maar dan met een winters tintje. Dan kan het na een bui even wit en glad zijn. Vooral 's avonds en 's nachts is het oppassen", zegt Huizinga. 

Zo koud is het nu:

​Ook in het weekend blijft het koud en waait het flink door. Het voelt daarom een stuk kouder aan dan het is. "Het wordt guur. En na een winterse bui kan de temperatuur nog wat verder dalen." Toch moeten schaatsliefhebbers nog even geduld hebben. De temperaturen duiken nog niet onder nul, het blijft zo'n 4 à 5 graden. "Dat komt door de wind en de bewolking", zegt Huizinga. "Alleen bij een opklaring kan het 's nachts gaan vriezen."

Geen vorst, maar toch kan het glad zijn:

William Huizinga legt uit hoe het kan dat het toch glad kan zijn als het nog niet vriest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`