Nederland

Een rekening niet betalen? Zo snel komt de deurwaarder langs

04 december 2017 19:23 Aangepast: 04 december 2017 20:26
Per jaar worden 8000 hun huis uit gezet door deurwaarders.

Agressie tegen deurwaarders zou het gevolg zijn van hun eigen gedrag, blijkt uit onderzoek. Maar wanneer krijg je te maken met een deurwaarder?

De eerste stap die kan worden genomen tegen iemand die een rekening niet betaalt, is een veertiendagenbrief. Zo'n brief kan iedereen versturen, legt Wilbert van de Donk (foto) van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders uit. Dat kan je als particulier zelf doen, maar ook een advocaat of een deurwaarder kan dat doen.

Miniatuurvoorbeeld

De schuldenaar hoeft na zo'n brief nog geen extra kosten te betalen.

Minnelijke incasso

Als er geen reactie is gekomen op de zogenoemde veertiendagenbrief dan kan de schuldeiser vervolgens een zogeheten minnelijke incasso sturen. Dat mag door iedereen worden gedaan, van particulier tot incassobureau en van advocaat tot deurwaarder.

Aan zo'n minnelijke incasso zijn wél kosten verbonden. Die kosten zijn een vast percentage van de schuld. De extra kosten lopen van 40 euro tot maximaal ruim 6700 euro.

Gerechtelijk incasso

Als de schuldenaar dan nog niet heeft betaald is de volgende stap een gerechtelijk incasso. Dat is een dagvaarding om bij de rechter uit te leggen hoe de vork in de steel zit. Deze dagvaarding heet een exploot en kan alleen door een gerechtsdeurwaarder worden uitgereikt. Hier zijn vaste kosten aan verbonden.

Vervolgens velt de rechter een oordeel. Dat kan ervoor zorgen dat de persoon met een schuld gelijk krijgt en dat daarmee de zaak is afgehandeld. Als de schuldeiser gelijk krijgt, dan wordt dat vonnis in een exploot door de deurwaarder bezorgd bij de schuldenaar. Ook daar komt weer een tarief van de deurwaarder overheen. Ook wordt gewaarschuwd dat als er dan niet wordt betaald er beslaglegging volgt.

Beslaglegging

Dat is dan ook de volgende stap. Er kan beslag worden gelegd op bezittingen van de schuldenaar. "Dat kan variëren van de tv, de koelkast, de auto, de bankrekeningen of zelfs het salaris. Of alles tegelijk. Alles wat geld waard is. Alleen het bed mag niet."

De kosten die een deurwaarder doorberekent aan een schuldenaar zijn vastgesteld in een wet. "De tarieven voor deurwaarders zijn vastgelegd in de besluittarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders. Elke handeling heef zijn eigen tarief. Een beslaglegging op het inkomen kost bijvoorbeeld 110 euro, een beslaglegging op een bankrekening 150 euro."

Huisuitzetting

Soms worden mensen ook uit huis gezet door een deurwaarder. Dat gebeurt vooral bij een ernstige huurachterstand en soms met een achterstand met het betalen van hun hypotheek. "Dat gebeurt niet zo regelmatig als een beslaglegging. In Nederland wordt 300.000 keer per jaar beslag gelegd. Ontruimingen komen 8000 keer per jaar voor. Dat zijn persoonlijke drama's."

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoeker: deurwaarder is vaak zelf verantwoordelijk voor agressie

`