Nederland

Eerste sneeuw valt vanavond en vannacht: 'Zuid-Limburg wordt wit wakker'

02 december 2017 16:54 Aangepast: 02 december 2017 18:43
In het hooggelegen Zuid-Limburgse dorpje Vijlen blijft het meestal het langst wit Beeld © ANP

Het oosten en zuidoosten van het land kunnen zich opmaken voor de eerste serieuze sneeuw van de winter. In de Limburgse heuvels worden de mensen morgenvroeg waarschijnlijk zelfs wakker in een wit landschap, verwacht meteoroloog Dennis Wilt van Buienradar. "Daar valt vannacht wel een paar centimeter."

Maar eerst is het oosten van het land aan de beurt. In Drenthe, Overijssel en in de Gelderse Achterhoek gaat het het vanavond al sneeuwen. Wie daar wil genieten van het mooie plaatje of er met zijn camera op uit wil gaan moet wel direct naar buiten. Nog voor de nacht voorbij is zal de sneeuw daar weer zijn gesmolten en weggeregend.

'Wit landschap'

"Er komt vanuit het noordwesten in de nacht beduidend zachtere lucht het land in stromen. Die is het laatst in Zuid-Limburg, daar worden de mensen wel nog wakker in een wit landschap", zegt Wilt.

Maar uiteindelijk is ook daar het sprookjeslandschap geen lang leven beschoren. "Ook in Limburg wordt het morgen overdag een graad of vier en gaat het regenen."

Gevaar voor ijzel

Er trekt dus een duidelijke grens over Nederland, waar de regen de sneeuw verdrijft. En dat is niet alleen jammer voor het oog, het is bovendien gevaarlijk. Juist op die grens is er  serieus gevaar voor ijzel.  "Sneeuw zie je en daar pas je je rijgedrag op aan", zegt Wilt. "Bij ijzel denk je dat het regent, maar is het spekglad op de weg." 

Wanneer wordt het glad op de weg?

Een voorbode voor meer winterplezier is de sneeuw van vanavond ook niet. Er zit voorlopig geen vervolg van koud winterweer in de pijplijn. Zoals het nu uitziet blijft het de komende week een stuk zachter dan vandaag.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Dit is uitzonderlijk': skigebieden eerder open door flink pak sneeuw

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore