Ga naar de inhoud
Nederland

Demonstratie Dokkum voorbij, maar acties gaan door 'tot de laatste Zwarte Piet weg is'

Demonstranten vandaag in Dokkum. Beeld © ANP

De actievoerders die vanmiddag in Dokkum hebben geprotesteerd tegen Zwarte Piet, zijn pas van plan te stoppen 'als de allerlaatste piet de benen heeft genomen'. Dat zei Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

"Nu is Nederland tegen ons", zei Afriyie, "maar over twintig jaar zal Nederland ons dankbaar zijn." De demonstratie was rond vier uur afgelopen en verliep rimpelloos.

'Misdaad is beloond'

Afriyie en zijn medestanders zijn boos dat ze op 18 november tijdens de intocht van Sinterklaas niet konden demonstreren nadat ze tegen waren gehouden op de A7. "De misdaad is toen beloond. Er is toen gekozen voor de witte kinderen. Het is daarom noodzakelijk dat we hier nu zijn."

Voor de toespraak van Afriyie bracht burgemeester Marga Waanders kort een bezoek aan de actievoerders. Ze wilde alleen kwijt dat ze kwam om kennis te maken met de groep en om de sfeer te proeven. Na enige tijd vertrok ze weer.

Rustige sfeer

De actievoerders hadden een plein toegewezen gekregen waar ze hun onvrede konden uiten. De tegenstanders van Zwarte Piet hadden op 18 november tijdens de intocht van Sinterklaas in Dokkum al willen actievoeren. Maar ze werden toen op de A7 tegengehouden door een groep Friese voorstanders van Zwarte Piet. De organisatie vroeg daarom alsnog om een vergunning om zaterdag actie te kunnen voeren.

Op het plein hadden zich tussen de 200 en 250 actievoerders gemeld. De sfeer op het plein was rustig. Tijdens de demonstratie waren er verder geen andere mensen welkom. Ook aanhangers van het extreemrechtse Pegida hadden zich in Dokkum gemeld, maar die waren al snel weer verdwenen.

Zo verliep de demonstratie: