Ga naar de inhoud
Nederland

Potvis 'Pieter' leefde nog toen hij aanspoelde in Zeeland

De aangespoelde potvis op het strand in Zeeland Beeld © ANP

De potvis die in de nacht van donderdag op vrijdag aanspoelde op het strand van Domburg, leefde op dat moment waarschijnlijk nog. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

Op de huid zijn bloedende wonden te zien: lange schrammen die misschien wel veroorzaakt zijn door mossel- of oesterbanken. Het bloed wijst er volgens de onderzoekers op dat het dier nog in leven was toen de huid beschadigd raakte. Als de potvis al een tijd dood in zee had gedreven, zouden de wonden niet zijn gaan bloeden.

Darminfectie 

Het onderzoek naar de doodsoorzaak van de potvis is vanmorgen verder gegaan. Het is nog niet duidelijk of de sectie vandaag kan worden afgerond. Het water komt weer op in Zeeland en dan komt het kadaver van de ruim 13 meter lange dode potvis onder water te liggen.

"We zijn vanochtend om 8.00 uur begonnen", vertelt Lonneke IJsseldijk van de faculteit Diergeneeskunde. "We hebben het idee dat het dier mogelijk is overleden aan een darminfectie, maar dat weten we pas zeker na microscopisch onderzoek in het lab. Dat doen we maandag op de faculteit in Utrecht samen met Wageningen Marine Research."

Pieter

In Zeeland noemen ze de potvis inmiddels Pieter, naar de Zeeuwse natuurkundige Pieter Zeeman. Deskundigen hopen dat het bij één potvis blijft en dat er niet - zoals twee jaar geleden - een hele groep potvissen in Noord-Europa strandt. In januari 2016 strandden op Texel zes potvissen, waarna er binnen zes weken nog 24 aanspoelden op de stranden van Engeland en Duitsland. Waarschijnlijk waren ze verdwaald.

Beelden van de aangespoelde potvis: 

Meer op rtlnieuws.nl:
Schokkende vondst in maag aangespoelde walvis