Nederland

'Jihadrapper Marouane B. uit Arnhem gedood in Syrië'

02 december 2017 11:39 Aangepast: 03 december 2017 21:26
Marouane B

De Nederlandse jihadist Marouane B. (22 jaar) is om het leven gekomen in Syrië. Dat hebben bronnen in Syrië laten weten aan de advocaat, de familie en vrienden van de Arnhemmer, die bekend stond als de jihadrapper.

Rapper Marouane B. vertrok in 2013 samen met plaatsgenoot en mederapper Robbin van D. naar Syrië.  Toen die laatste terugkeerde naar Nederland, besloot B. te blijven. Naar eigen zeggen wilde hij het Syrische volk helpen, maar al snel nam hij deel aan de gewapende strijd. Nu is hij volgens de bronnen om het leven gekomen tijdens een veldslag.

Miniatuurvoorbeeld

Op 8 september had hij voor het laatst contact met zijn familie en vrienden. Dat was daags voor hij naar het front ging bij Deir ez-Zor om te vechten tegen de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad. Tegen RTL Nieuws verklaarde hij eerder dat hij van plan was een zelfmoordaanslag te plegen en als een martelaar te sterven. Aan zijn familie schreef hij berichten die leken op afscheidsbrieven.

Ook zijn advocaat Barbara Klunder heeft de berichten over de dood van Marouane B. ontvangen, maar heeft geen officiële bevestiging. "En dat wordt ook heel lastig om die te krijgen, denk ik." De toestand in het deel van Syrië waar B. zich zou bevinden, is erg chaotisch. 

Niets gehoord

De troepen van Assad kregen de stad Deir ez-Zor begin november in handen. De familie en vrienden van Marouane B. hadden sinds het begin van de veldslag niets meer van hem gehoord, tot nu. Medestrijders hebben in een bericht aan zijn familie laten weten dat hij dood is. Of dit klopt, is niet onafhankelijk te verifiëren door de redactie van RTL Nieuws.

RTL Nieuws sprak Marouane B. vlak voordat hij de laatste keer naar het front ging. "We zullen ons niet overgeven. Assad zal proberen het gebied te bezetten en de bevolking te onderdrukken maar dat zullen wij niet accepteren. We zullen vechten als leeuwen en onze levens geven voor de broeders en zusters in Syrië", zei hij toen.

Miniatuurvoorbeeld

Bericht over het overlijden van B.

Naar Nederland

De jihadrapper had eerder nog aangegeven terug te willen naar Nederland om de rechtszaak tegen hem bij te wonen. Die staat nog altijd gepland voor 30 januari 2018.

Het Openbaar Ministerie heeft hem aangeklaagd voor deelname aan een terroristische organisatie. Bij welke groepering Marouane B. was aangesloten wilde hij zelf niet zeggen, maar er zijn sterke aanwijzingen (zoals IS-kleding die hij op foto's draagt) dat hij in elk geval bij IS heeft gezeten. Hij ontkende zelf deel uit te maken van IS.

Advocaat Klunder wil dat de zaak wordt uitgesteld, maar de kans is groot dat het OM door wil met de berechting van Marouane B. In 2016 stond in Nederland een vermoedelijk omgekomen jihadist terecht. Hij werd zelfs veroordeeld. Tijdens deze 'spookprocessen' gaf het OM aan bewijzen te hebben dat er jihadisten zijn die hun dood in scene zetten. 

Gruwelijke dingen meegemaakt

B. vertelde vanuit Syrië dat hij gruwelijke dingen van dichtbij heeft meegemaakt. "Ik zag hoe strijders van IS door het hoofd werden geschoten nadat ze gevangen waren genomen. Ik heb bommen zien vallen op onschuldige burgers."

Miniatuurvoorbeeld

Op foto’s in Syrië was Marouane B. te zien met een kalasjnikov, naar eigen zeggen om zich mee te beschermen. "Want ik verblijf in oorlogsgebied." Of hij ook mensen heeft vermoord, wilde hij niet kwijt totdat hij in Nederland voor de rechter zou komen.

De laatste tijd zou de Arnhemmer gedesillusioneerd zijn geraakt in Syrië. "Ik had verwacht een verandering te kunnen brengen in de burgeroorlog. Dat is niet gelukt", zei hij.

B. zag zichzelf niet als terrorist. Hij zei juist trots te zijn dat hij heeft gestreden voor het Syrische volk. "Ik heb hier mannen, vrouwen en kinderen geholpen door voor hen te strijden, maar het doet me pijn dat ik mijn vader en moeder heb moeten achterlaten. Ik heb er spijt van dat ik hen slapeloze nachten heb bezorgd."

Meer op rtlnieuws.nl
Als je beste vriend een jihadist wordt: 'Hij was ervan overtuigd dat het om een heilige strijd ging'

`