Nederland

Verbod op knalvuurwerk 'past in de tijdgeest'

01 december 2017 11:49 Aangepast: 01 december 2017 12:28

De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat de overheid vuurpijlen en knalvuurwerk moet verbieden. De raad vindt dat het tijd is om 'het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen' te doorbreken.

Ieder jaar raken veel mensen gewond door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en 'uitnodigt tot roekeloos gedrag'.

Verdeeldheid over verbod

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag vindt dat een verbod op knalvuurwerk 'past in de tijdgeest'. "Maar bedenk wel: het is alleen effectief als het landelijk wordt ingevoerd", zegt zij. "Dan kan het daadwerkelijk de overlast verder terugdringen. Tegelijkertijd bleek uit de vuurwerkenquête deze zomer onder 13.500 Hagenaars dat een verbod zeer verdeeld ligt onder de bevolking."

Miniatuurvoorbeeld

Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag

Krikke vindt dat het debat snel na de jaarwisseling moet worden gevoerd om de eventuele invoering ervan voor volgend jaar tijdig te kunnen regelen. "Ik ben dan ook benieuwd hoe het kabinet en de Tweede Kamer hier tegenover staan en roep hen op zich hier spoedig over uit te spreken." 

Vuurwerkvrije zones

De aanbevelingen van de raad om rond de jaarwisseling meer evenementen te organiseren, noemt zij 'zinnig'. "Den Haag is daar al volop mee bezig. Zo hebben we al een aantal jaren centrale vuurwerkshows, dit jaar weer één meer dan vorig jaar. Ook hebben we 23 vuurwerkvrije zones rond ziekenhuizen en kinderboerderijen.

Daarnaast experimenteren we dit jaar met vrijwillige vuurwerkvrije zones – door bewoners zelf ingesteld en gehandhaafd – om overlast in straten en op pleintjes terug te dringen. Of die effectief zijn, zullen we zeker evalueren en de resultaten daarvan meenemen naar volgend jaar."

Grapperhaus: degelijk en goed

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt het rapport 'degelijk en goed' te vinden, maar hij wil nog geen conclusies trekken. Dat de wetgeving al voor de komende jaarwisseling zou kunnen worden aangepast, is volgens hem uitgesloten.

Hij gaat volgende week overleggen met burgemeesters en de korpschef over het advies van de raad. Daarna spreekt hij er met de Tweede Kamer over.

Ook de politie kan zich helemaal vinden in het advies van de OVV, blijkt uit een tweet van korpschef Erik Akerboom:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore