Nederland

'Nederland moet meer doen voor gehandicapten'

01 december 2017 09:49 Aangepast: 01 december 2017 10:28
Archiefbeeld. Beeld © ANP

Nederlanders met een beperking kunnen nog steeds niet volwaardig deelnemen aan de arbeidsmarkt. Zij hebben vooral problemen met werk, zelfstandig wonen, toegankelijkheid en onderwijs.

Dat zijn enkele conclusies uit een rapport van het College voor de Rechten van de Mens. Zo ervaart driekwart van de mensen met een handicap obstakels rond de toegang tot werk. Ook is er voor hen een tekort aan geschikte woningen. Daarbij heeft een kwart moeite om openbare ruimtes en gebouwen in te komen.

Volwaardig deelnemen

"Een op de acht mensen in Nederland heeft een beperking. Wij moeten er als samenleving voor zorgen dat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij", zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het college.

ZIE OOK: Rolstoelgebruiker kan vaak niet mee met de bus

"Het is niet de handicap die de toegankelijkheidsproblemen veroorzaakt, maar de wijze waarop de samenleving is ingericht. Dit vergt aanpassingen van ons allemaal."

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van het VN-verdrag voor rechten van mensen met een handicap, dat ruim een jaar geleden is ingegaan. Het wordt vandaag overhandigd aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore