Nederland

Vuurwerkbranche kan leven met verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

30 november 2017 23:37 Aangepast: 01 december 2017 10:03
Beeld © ANP

Een opvallende reactie van de vuurwerkbranche in Nederland: de branche zou het jammer vinden als knalvuurwerk in Nederland verdwijnt, maar kan daar wel mee leven. Dat zegt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseert na onderzoek om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Volgens de raad is de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar en wordt 40 procent van de incidenten tijdens oud en nieuw veroorzaakt door vuurwerk.

Siervuurwerk belangrijker

"We begrijpen dat het vuurwerk in een land als Nederland, waar heel veel vuurwerk wordt afgestoken, gereguleerd moet worden", zegt Groeneveld. "We zouden het betreuren als het knalvuurwerk verdwijnt, want dat is de oorsprong van het vuurwerk, het verdrijven van boze geesten. Maar uiteindelijk vinden we dat siervuurwerk het belangrijkste onderdeel is van het vuurwerk op oudejaarsavond. Dat hoort echt bij de Nederlandse traditie. Dus een verbod is voor ons niet onoverkomelijk."

Dat er door een vuurwerkverbod minder incidenten zijn, zoals de onderzoeksraad stelt, betwijfelt Groeneveld. "Ik denk niet dat het aantal incidenten door een verbod op vuurwerk wordt verminderd. Ik denk dat het probleem veel meer zit in het wangedrag van mensen. Het lijkt alsof oudejaarsavond een soort startschot is om gekke dingen te doen."

Hulpverleners lastiggevallen

"Er worden dingen vernield, hulpverleners lastiggevallen, er is overlast, illegaal vuurwerk... Of je nou vuurwerk, een bierfles of een steen gebruikt om hulpverleners lastig te vallen, het gaat erom dat er mensen in onze samenleving zijn die tot zoiets in staat zijn."

Groeneveld gelooft ook niet dat de branche veel verlies zal lijden als knalvuurwerk en vuurpijlen worden verboden. "Dat is samen ongeveer 15 procent van het totale vuurwerk, er blijft dan nog 85 procent over. Er zal ongetwijfeld een verschuiving komen, dat mensen wat meer ander vuurwerk kopen." Hij ziet wel een klein risico: dat mensen die willen knallen illegaal vuurwerk zullen kopen. Dat moet beter worden aangepakt, vindt de branche.

Het is nog de vraag of het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt overgenomen. Het kabinet kan dat ook naast zich neerleggen. Maar, zegt politiek commentator Frits Wester, "ook al gaat het om een advies, het is wel een stevig signaal naar de politiek."

Video: Anthony is zijn duim kwijt door illegaal vuurwerk:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`