Nederland

'Cijfers geluidsoverlast Schiphol kloppen niet'

30 november 2017 20:21 Aangepast: 30 november 2017 20:50
Archieffoto Beeld © ANP

Er klopt niets van de manier waarop Schiphol de geluidsoverlast van vliegtuigen berekent. Dat vindt althans een bewonersvereniging in Spaarndam, een plaatsje dicht bij de luchthaven.

De bewoners van het dorp waar dag en nacht vliegtuigen over komen, hebben zelf metingen uitgevoerd en komen tot hele andere conclusies over de geluidsoverlast. En dat kan gevolgen hebben voor de mogelijke uitbreiding van het vliegveld.

Meetpalen rond Schiphol

Om te kijken hoe groot de geluidsoverlast daadwerkelijk is, vroeg de bewonersvereniging gegevens op van meetpalen die rond Schiphol staan. Die palen werden ooit neergezet door Schiphol, maar de luchthaven heeft ze vervangen door computermodellen die de overlast berekenen. Volgens de bewonersvereniging klopt er niets van die modellen.

De afspraak is dat maximaal 180.000 mensen 'ernstige geluidshinder' mogen ondervinden van Schiphol. Volgens Schiphol zijn dat er volgend jaar veel minder en is er daarom nog voldoende ruimte voor de luchthaven om te groeien. Maar volgens de bewoners blijkt uit metingen van de palen dat meer dan 210.000 mensen ernstige geluidsoverlast ervaren.

Wettelijke regels

Schiphol zegt de computermodellen naar aanleiding van het onderzoek van de bewonersvereniging niet te gaan vervangen door metingen. Volgens de luchthaven zijn de cijfers die zij hanteren volgens de wettelijke regels vastgesteld en berekend, en worden die met grote zorgvuldigheid toegepast. De luchthaven geeft wel aan de onduidelijkheid over geluidsoverlast vervelend te vinden en daarover in gesprek te willen gaan met de bewoners.

Reactie Schiphol:

"Onze cijfers over geluidsoverlast zijn volgens wettelijke regels vastgesteld en berekend op geluid. Deze passen we met grote zorgvuldigheid toe en deze geven conform afspraken een juiste weergave van het aantal mensen dat hinder ondervindt. We begrijpen dat omwonenden daar kritisch naar kijken, zoals de Werkgroep Schiphol Spaarndam nu doet."

"Echter zijn hun berekeningen gebaseerd op gemeten geluid en dat is een wezenlijk verschil met de volgens wettelijke regels vastgestelde en berekende cijfers die wij toepassen. Daardoor ontstaat er een verkeerd beeld, want ze zijn niet met elkaar te vergelijken. Daarover gaan we graag met ze in gesprek, want onduidelijkheid over geluidsoverlast is voor iedereen vervelend en willen we graag voorkomen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`