Nederland

Kamer wil opheldering over Julio Poch

30 november 2017 17:05 Aangepast: 30 november 2017 17:27
Julio Poch werd na acht jaar gevangenisstraf in Argentinië vrijgesproken. Beeld © ANP

Partijen in de Kamer willen opheldering van het kabinet over Julio Poch. VVD, D66 en PvdA hebben Kamervragen gesteld: gaat Nederland nu helpen bij de terugkeer van Poch en heeft Nederland juist gehandeld toen hij werd uitgeleverd?

De Argentijnse rechter sprak Poch gisteren vrij van betrokkenheid bij 'dodenvluchten' tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. De piloot werd tijdens zijn laatste vlucht voor Transavia in 2009 in Spanje opgepakt en uitgeleverd aan Argentinië. Dat gebeurde nadat het Openbaar Ministerie informatie had doorgegeven over Pochs vluchtschema.

Erg blij voor Poch

"Ik ben erg blij voor Julio Poch. Acht jaar onterecht in de cel is niet niks. Hij kan eindelijk z’n kleinkinderen zien", zegt D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Het hele proces van uitlevering, en de medewerking van de Nederlandse overheid destijds, roept nog wel vragen op. Daar moet het kabinet nog maar eens goed naar kijken."

PvdA-kamerlid Attje Kuiken wil weten of Nederland de uitlevering van Poch had kunnen voorkomen: "Hadden de Nederlandse justitiële autoriteiten ook kunnen beslissen om niet in te gaan op rechtshulpverzoeken van Argentinië en had men ook kunnen beslissen om geen informatie over de reisbewegingen aan Spanje te verstrekken?"

Juist gehandeld

In 2016 schreef toenmalig minister Van der Steur dat Nederland juist heeft gehandeld, op basis van een uitspraak van de Nederlandse rechter. VVD-kamerlid Han ten Broeke wil weten hoe het kabinet terugkijkt op de zaak: "Had u met de kennis van nu op dezelfde wijze gehandeld?"

Kamerleden van VVD, D66 en PvdA willen dat Poch zo snel mogelijk naar Nederland komt. Mogelijk kan het kabinet helpen met de terugkeer. Ook is de vraag of Poch de afgelopen jaren voldoende hulp en steun van de ambassade heeft gekregen.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken schreef eerder dat 'de zaak van de heer J.P. in Argentinië de volledige aandacht heeft'. Ook zijn voorgangers hebben meerdere keren laten weten dat de Nederlandse ambassade in Buenos Aires consulaire bijstand heeft verleend.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vrijspraak voor Poch: 'Na acht jaar strijd is dit een enorme opluchting'

`