Geld en werk

Fred Teeven vanuit de bus: 'Na mijn ziekte ging ik beseffen wat me echt gelukkig maakt'

01 december 2017 15:55 Aangepast: 02 december 2017 13:54
Fred Teeven in de bus. Vandaag was hij weer op pad.

Oud-staatssecretaris Fred Teeven is best verbaasd dat zijn nieuwe baan zoveel aandacht trekt. Dat mensen denken dat het een trucje is, vindt hij vervelend. "Begin dit jaar was ik ziek en dacht ik: wat wil ik nu écht nog gaan doen? Nou, dit. Buschauffeur."

Opeens was u weer in the picture vanwege uw nieuwe baan. Hoe was dat?

"Ik heb niet zo veel behoefte meer om in de media te komen. Weet je wat het is: het is eigenlijk nooit goed wat je doet. Als je de hele dag binnenzit, is het niet goed, want dan strijk je wachtgeld op. En als je fulltime werkt, dan is het ook weer niet goed. Ik heb in al die jaren wel geleerd me daar niet meer zo druk om te maken. Wat heeft het voor zin? Gelukkig zijn er heel veel leuke reacties, hoor. Tegen iedereen die denkt dat het een trucje is om me beter voor te doen: dat is het niet! Het is echt een jongensdroom."

Toch even over dat wachtgeld: hoe zit dat nu?

"Ik krijg wachtgeld, maar dat wordt nu gekort. Mijn salaris als buschauffeur wordt er dus van afgetrokken. Daarnaast heb ik ook nog een eigen adviesbedrijf. Dat gaat nu lopen. Ook die inkomsten gaan van mijn wachtgeld af."

Verdient u net zoveel als andere buschauffeurs bij Connexxion?

"Ik verdien zelfs iets minder, omdat ik nog niet in vaste dienst ben. Ik werk via een uitzendbureau."

Heeft u moeten solliciteren?

"Ja. Ik ben gewoon op gesprek geweest. De eerste vraag die ik kreeg: waarom doe je dat in godsnaam? Simpel, omdat ik het heel graag wil."

Waarom jaagt u de jongensdroom nu pas achterna? 

Begin dit jaar was ik ziek. Ik heb een hersenoperatie gehad. Dan ga je toch nadenken: wat wil je nog met je leven? Iets leuks, iets wat ik altijd al heb willen doen en iets totaal anders. Ik heb nog getwijfeld om internationaal vrachtwagenchauffeur te worden, maar dan ben je drie dagen van huis. Dat gaat niet in verband met mijn andere bedrijf."

U heeft al uw groot rijbewijs toch?

"Ja. Veertig jaar geleden heb ik een groot rijbewijs gehaald. Toen ik jong was, reed ik met een touringcar vakantiegangers naar het buitenland. Leuk joh! Toen ik vijf weken geleden solliciteerde bij Connexxion heb ik een testrit gedaan met een instructeur. Ik was het nog niet verleerd, zei hij. Ik heb daarna acht uur lang gelest bij een rijschool. Nu rij ik met passagiers rond in de omgeving van Haarlem. Nog even met een mentor naast me, maar vanaf dit weekend mag ik, als het goed is, zelfstandig rijden."

Miniatuurvoorbeeld

Teeven voor de bus.

Wordt u veel herkend?

"Dat wel, ja. Er zitten veel rechtenstudenten in de bus. Die vinden het vaak heel grappig. Veel mensen zijn ook verbaasd. Ik krijg vooral leuke reacties, een enkele keer heb ik een zuurpruim."

Valt de baan u niet tegen? Het lijkt een stuk saaier dan uw vorige beroepen. 

"Ik vind het heerlijk om op zo'n groot bakbeest te rijden. En ik doe nu eindelijk wat als politicus zo belangrijk is, maar waar je altijd weinig tijd voor had: jezelf onderdompelen in de samenleving. Echt mensen ontmoeten en met ze praten. Een onderdeel zijn van de samenleving."

Gaat premier Rutte nog meerijden?

"Ja, dat gaat gebeuren. Ergens in januari, is de bedoeling. Ik wil eerst goed leren rijden. Het is nu soms nog wat houterig."

Hoe lang wilt u het doen?

"Ik ben nu bijna 60. Ik hoop dat ik nog even krijg. Misschien ga ik dit wel doen tot mijn 68ste, lijkt me heerlijk."

Meer op rtlnieuws.nl:
Oud-staatssecretaris heeft een nieuwe baan: buschauffeur

RTL Nieuws / Agnes de Goede
`