Nederland

Diabetes Fonds waarschuwt: veel te veel suiker in ons eten

28 november 2017 13:19 Aangepast: 28 november 2017 14:41
Archieffoto. Beeld © ANP

We krijgen dagelijks veel te veel suiker binnen. Met die waarschuwing is het Diabetes Fonds naar de Tweede Kamer gegaan. Het fonds wil 30 procent minder suiker in producten en een groter aanbod van gezonde producten in de schappen.

Het Diabetes Fonds begon in oktober met een petitie om de grote hoeveelheden suiker in voedingsmiddelen versneld terug te dringen. Die petitie werd 30.000 keer ondertekend.

ZIE OOK: Dat we suiker lekker vinden is van nature bepaald

Volgens het Diabetes Fonds krijgen we anderhalf tot twee keer meer suiker binnen dan we nodig hebben. Dat leidt tot overgewicht en dat verhoogt weer de kans op diabetes type 2 (zie kader). Veel van de suikers die we binnen krijgen, eten we onbewust. Ze zitten verstopt in allerlei producten die we eten, van pastasausen tot mayonaise. 

Volgens de organisatie is de gemiddelde hoeveelheid suiker in producten de afgelopen jaren niet minder geworden, ondanks beloftes van de voedingsmiddelenindustrie. Inmiddels heeft de helft van de Nederlanders overgewicht, met een verhoogde kans op het krijgen van ziektes zoals diabetes type 2. 

Handtekeningen overhandigd 

Twee soort diabetes

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Er zijn ruim 1 miljoen Nederlanders die diabetes hebben, van wie maar 834.100 weten dat ze het hebben. Negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.

Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline en reageert het er tegelijk niet goed meer op. Soms moeten mensen met type 2 insuline spuiten, maar in de meeste gevallen krijgen ze medicijnen en voedings- en bewegingsadviezen. Overgewicht, weinig beweging, erfelijke aanleg en ouderdom vergroten de kans op deze ziekte.

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met type 1 meerdere keren per dag insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken. 

Bron: Diabetes Fonds

Dit kan een hypo doen bij diabetespatiënten:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore