Nederland

'Telefoon in verkeer is levensgevaarlijk': dit wil de politiek ertegen doen

28 november 2017 03:48 Aangepast: 28 november 2017 04:14
Beeld © ANP

Een onderzoek naar het gebruik van de mobiele telefoon moet standaard worden bij (zware) verkeersongelukken. Op die manier kan worden gecontroleerd of de bestuurder niet stiekem zat te appen achter het stuur. Daarvoor pleit de VVD in De Telegraaf.

Door het gebruik van de mobiele telefoon is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers de afgelopen twee jaar gestegen. Vorig jaar overleden 629 mensen in het verkeer, acht meer dan het jaar ervoor.

Verschillende partijen in Den Haag vinden dat de overheid moet ingrijpen. Zo willen CDA en D66 dat er een campagne komt die automobilisten waarschuwt voor het gebruik van de mobiele telefoon. "Het is levensgevaarlijk", zegt CDA-Kamerlid Maurits von Martels, "maar de telefoon in de hand is helaas wel een vertrouwd beeld geworden in het verkeer."

Sociaal onacceptabel

"Kijk naar de Bob-campagnes", zegt D66-Kamerlid Matthijs Sienot, "het is nu sociaal onacceptabel om auto te rijden als je hebt gedronken. Dat moet ook de norm worden met appen. Dat doe je gewoon niet."

Er wordt vandaag gedebatteerd over maatregelen tegen bellen en appen in het verkeer, schrijft De Telegraaf. De VVD zal daarbij nog aandringen op strengere straffen. De partij wil appende automobilisten die brokken maken net zo zwaar straffen als automobilisten die te veel hebben gedronken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Aantal verkeersslachtoffers stijgt opnieuw: 629 doden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore