Nederland

Taakstraf voor discrimineren tegenstanders Zwarte Piet

27 november 2017 14:03 Aangepast: 27 november 2017 15:31
Tegenstanders van Zwarte Piet vorig jaar bij een demonstratie. Beeld © ANP

Een man uit Lelystad heeft een taakstraf van 40 uur gekregen (waarvan 20 voorwaardelijk) omdat hij op Facebook discriminerende opmerkingen had geplaatst onder een bericht van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

De 31-jarige man verscheen vandaag voor de rechter in Utrecht. Twee mensen deden aangifte tegen hen, namens henzelf en uit naam van de actiegroep. In totaal moeten acht mensen zich voor de rechter verantwoorden over hatelijke taal tegen de actiegroep. Wanneer de andere zeven worden berecht, is nog niet bekend.

19.000 reacties

De man uit Lelystad had in 2015, na de landelijke sinterklaasintocht in Meppel, op Facebook onder een foto van een actievoerder geschreven: "Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen is toch wat ze willen dat luie zweet eruit werken nikker daar ben je voor geboren."

Onder het bericht op Facebook stonden in totaal 19.000 reacties. De aangevers hebben uit die reacties vijftig kwetsende teksten geselecteerd en voegden die bij in hun aangifte.

'Zelf consequenties ervaren'

Willem Jebbink, advocaat namens Kick Out Zwarte Piet, is blij met de uitspraak. "Het is mooi dat de rechter nu de grens aangeeft waarbinnen mensen hun mening kunnen ventileren. Het is ook slim om de veroordeelde een taakstraf te geven. Zo moet de man zelf ervaren wat de consequenties zijn van zijn daden, in plaats dat zijn boete wordt ingezameld door gelijkgestemden."

`