Nederland

Buitenlandse zwerfhonden in trek: 'Moon zwierf maanden door woestijn'

25 november 2017 11:10 Aangepast: 25 november 2017 13:27

Hond Moon (4) werd drie jaar geleden uit Dubai gehaald door baasje Isabelle Sternheim. De viervoeter heeft nu een prachtleven in Amsterdam. Moon is geen uitzondering: we halen steeds vaker buitenlandse zwerfhonden in huis.

Moon is een windhond en werd geboren in Dubai. De viervoeter heeft een zware jeugd achter de rug. "Toen ze acht weken oud was, is ze bij haar moeder weggehaald. Moon zwierf rond in een bloedhete woestijn, zoals zoveel honden daar", zegt de Amsterdamse eigenaresse Isabelle Sternheim.

Een Duitse vrouw die een hondenopvang runt in Dubai, vond Moon. "Ze woonde acht maanden lang in de opvang. Vanwege de hitte kwam ze weinig buiten. Wel heeft ze een enorm jachtinstinct."

Steeds meer zwerfhonden

Nu woont Moon al weer drie jaar in Amsterdam. Moon is geen uitzondering. Het gebeurt steeds vaker dat Nederlanders een buitenlandse zwerfhond in huis nemen. Jaarlijks worden in Nederland 150.000 honden aangeschaft. Maar Nederlandse asielen kunnen de vraag niet aan. Honden zijn schaars: jaarlijks komen er ongeveer 5000 honden in een asiel terecht.

"In Nederland hebben we geen zwerfhonden meer. En de gewone huis-tuin- en keukenhond zit ook bijna niet meer in een asiel", zegt Isabelle Sternheim. Zij is voorzitter van Stray Animal Foundation Platform (SAFP), de belangenorganisatie voor zwerfdieren. "Aangezien veel mensen een normaal vuilnisbakkie willen, kiezen we steeds vaker voor een buitenlandse zwerfhond."

De honden worden naar Nederland gehaald via een kleine 200 stichtingen. Per hond ontvangt een stichting ongeveer 250 euro. Maar dat zijn ze ook ongeveer kwijt om het dier hier te krijgen. Dat steeds meer mensen kiezen voor een buitenlandse zwerfhond in plaats van een fokhond uit de illegale handel, vindt Sternheim een goede ontwikkeling. Want: je helpt de hond en het zijn in de meeste gevallen heel geschikte en gezonde dieren. Bovendien gaat de import van zwerfhonden de illegale fokhandel tegen. De honden krijgen nog in het land van herkomst de juiste papieren en worden daar onvruchtbaar gemaakt.

Aan de regels houden

Wel belangrijk: ga met een goede stichting in zee. "Er zijn nog altijd stichtingen die zich niet aan de regels houden", zegt Sternheim. Hoe je weet dat je met een goede stichting te maken hebt? "Kies altijd voor een stichting die werkt met pleeggezinnen. Je kunt altijd een mail naar ons sturen, zodat wij kunnen checken of het om een goede stichting gaat."

Andere tip: "Ontmoet de hond eerst voordat je hem aanschaft." Beslis nooit op basis van een foto, maar ontmoet het dier om te zien of er een klik is. 

Prachtbeest

Zo was hond Moon ook geen makkelijke hond. "Moon bleek een tamelijk ongesocialiceerde hond met een enorm jachtinstinct te zijn die in het begin alles eng vond. Maar gelukkig heeft ze zich aangepast. Het is helemaal goed gekomen."

 

Meer op rtlnieuws.nl
Gezocht: huisdieren die hun bloed willen geven 

RTL Nieuws