Nederland

26 politiemensen overhandigen zwartboek discriminatie

25 november 2017 07:57 Aangepast: 25 november 2017 08:15
Beeld © ANP XTRA

26 medewerkers van de politie hebben aan de bel getrokken bij korpschef Erik Akerboom: ze voelen zich gediscrimineerd en geïntimideerd door collega's en worden niet gehoord door hun leidinggevenden.

De groep heeft een soort zwartboek gemaakt met daarin persoonlijke ervaringen van discriminatie binnen de Nederlandse politie, meldt NRC Handelsblad. Begin deze maand hebben ze het boekje overhandigd aan Akerboom.

"Een leidinggevende kwam ooit de koffiekamer in, ik zat in de werkkamer ernaast, met de vraag: Waar is die neger? Ik hoorde gelach van anderen en voelde me klein worden van binnen", luidt een van de passages. Ook werd genoteerd: 'Wie is die zwarte, die hoort in het arrestantenhok.'

Ernstig

De meeste van de medewerkers die aan het zwartboek hebben meegewerkt, zijn agent. De meerderheid heeft een niet-westerse achtergrond. 

Door hun persoonlijke verhalen te delen hopen ze Akerboom duidelijk te maken hoe ernstig de situatie is.

'Dit zegt iets over de cultuur'

Eén politiemedewerker zegt anoniem tegen de krant: "Je kunt niet 26 keer volhouden dat iets een uniek, persoonlijk geval is. Daarom hebben we deze verhalen gebundeld. Dit zegt iets over de cultuur bij de politie."

Akerboom laat via zijn woordvoerder aan de krant weten dat het boekje is verspreid onder de chefs van de verschillende politie-eenheden. "Erik Akerboom heeft de collega’s in het boekje gegarandeerd dat ze binnen de organisatie veilig met hun verhaal terecht kunnen."

Twee voorbeelden uit het zwartboek:

Poetsvrouw 
"Ik heb meegemaakt dat toen ik een handtekening nodig had, ik schertsend te horen kreeg dat hij dacht dat ik de kamer kwam schoonmaken. De dames van de schoonmaakdienst hebben dezelfde etnische afkomst als ik. Ik heb dit als vernederend ervaren. Te meer omdat de andere collega’s die erbij waren, mij uitlachten en – al dan niet grappig bedoeld – mij denigrerend wegzetten als poetsvrouw. Ik heb het aangekaart bij mijn manager. Dit incident werd zonder excuus of uitleg afgedaan met de mededeling 'dat het bedoeld was als een grap'."

Wat moet je hier?
"Er is een coördinator die tijdens briefings telkens de etniciteit van een dader of verdachte noemde als het geen Nederlander of Westerse betrof, en dat met een behoorlijke lading in de stem. (…) Als ik in burger een ander bureau binnenkom waar men mij niet kent, word ik steevast op onvriendelijke toon gevraagd: 'Wat moet je hier?', terwijl mijn blanke collega’s gewoon door kunnen lopen. Ik word verhoudingsgewijs vaak staande gehouden, zonder dat ik de wet heb overtreden en zonder dat ik uitleg krijg over de reden."

Dit is discriminatie (volgens de wet):

Maar hoe zit het nou echt, wanneer is er voor de wet sprake van iets strafbaars?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`