Nederland

'Extreem-rechts kaapt het debat rond Zwarte Piet'

24 november 2017 21:59 Aangepast: 24 november 2017 23:57
Beeld © Actiegroep Zwarte Piet

De actiegroep die gisteravond verkleed als Zwarte Piet een basisschool binnenviel, zou geleid worden door een voormalig voorman van het extreem-rechtse Pegida.

Volgens dagblad Trouw gaat het om voormalig Pegida-voorman Hugo Kuijper, die in de krant ook gelinkt wordt aan de neonazistische NVU. Dezelfde Zwarte Pieten stonden ook bij Sylvana Simons, verklaard tegenstander van Zwarte Piet, op de stoep. Ze maakten een filmpje waar ze inzoomden op haar adres, het meermalen hardop noemden en bovendien de kadastrale gegevens van het huis openbaar maakten.

Simons heeft opnieuw de veiligheidsmaatregelen rond haar huis moeten aanscherpen. 

Zwarte Piet verbindt extreem-rechts 

Volgens onderzoeksgroep Kafka heeft het onderwerp 'Zwarte Piet' de diverse extreem-rechtse groepen weten te verbinden. "Die clubs vormen meestal een krabbenmand, waarin de een zich tegen de ander afzet”, zegt woordvoerder Jaap van Beek van Kafka­. "Maar de strijd vóór Zwarte Piet verbindt de groeperingen opeens."

Kuijper zegt zich niet te kunnen voorstellen dat hun acties intimiderend zijn. "Ik vind het eerlijk gezegd allemaal nogal overtrokken", reageert hij tegen de krant. Vanmiddag sprak premier Rutte schande van de actie.

Aangifte

Basisschool De Cirkel wil aangifte doen tegen de groep, maar dat gaat niet omdat er niets strafbaars is gebeurd, laat de politie weten. Ook al hangt er een bordje verboden toegang boven de deur, dan nog is het niet strafbaar om een basisschool binnen te lopen. "Toen het personeel van de school de pieten verzocht weg te gaan, toen deden ze dat. En dat is het cruciale punt."

De school heeft wel altijd nog de mogelijkheid om direct naar het Openbaar Ministerie te stappen om alsnog te vragen voor vervolging.

Miniatuurvoorbeeld

 Meer op rtlnieuws.nl:
Zwarte Piet-actiegroep valt school binnen: 'Ze riepen: ga terug naar je eigen land'

`