Nederland

Angst voor vertrek kansarme kinderen uit peuterspeelzalen

24 november 2017 17:54 Aangepast: 26 november 2017 10:12
Beeld © ANP

Onrust over nieuwe plannen met peuterspeelzalen. Die vallen vanaf 2018 onder de wet Harmonisatie Kinderopvang. De branche is bang dat kinderen uit achterstandswijken wegblijven omdat ze de nieuwe regels te ingewikkeld vinden én het ouders mogelijk meer geld gaat kosten.

Het leek zo'n mooi plan: alle peuters moeten minimaal twee dagdelen per week naar die peuterspeelzaal kunnen. Dat is goed voor kinderen: ze leren er samen spelen en vriendschappen opbouwen. En het voorkomt dat ze met een taalachterstand zitten als ze straks naar de basisschool gaan.

Maar, er deugt iets niet aan de plannen die nu worden ingevoerd, zeggen kinderopvangorganisaties. Het wordt ouders namelijk zó ingewikkeld gemaakt dat vooral de kinderen die opvang het hardst nodig hebben, zullen afhaken.

Twee ochtenden per week

De peuterspeelzaal kennen we als de plek waar kinderen van 2,5 tot 4 jaar, twee ochtenden of middagen per week, komen spelen. Die peuterspeelzalen worden nu nog gefinancierd door de gemeente. Als ouders veel verdienen, betalen ze een deel zelf.

Vanaf 1 januari moeten álle ouders de opvang eerst helemaal zelf betalen. Afhankelijk van het inkomen kunnen ze dan een deel weer terugkrijgen via de overheid. Dat betekent dus: eerst voorschieten en dan de rompslomp om het terug te vragen. Dat is voor veel ouders te ingewikkeld, stellen kinderopvangorganisaties, waaronder Sociaal Werk Nederland.

ZIE OOK: Peuterspeelzaal wordt kinderopvang: dit gaat het betekenen

"De belastingdienst probeert de taal zo eenvoudig mogelijk te maken, maar die taal is voor veel mensen, zeker als het Nederlands niet je moedertaal is, heel ingewikkeld", zegt Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging voor ouders in de Kinderopvang.

Oproep op Facebook

Ook veel ouders vinden de nieuwe regels onduidelijk. Na een oproep van RTL Nieuws op Facebook kwamen bijna 4000 reacties binnen.

Sommigen hebben besloten om hun kinderen niet meer naar de peuterspeelzaal te brengen omdat ze vanaf 2018 duurder uit zouden zijn:

'Jammer'

Staatssecretaris Tamara van Ark zegt dat ze het 'jammer' zou vinden als er inderdaad minder kinderen naar de peuterspeelzaal gaan. "Als mensen vragen hebben of meer informatie nodig hebben dan kunnen ze terecht bij hun peuterspeelzaal, gemeente of de belastingdienst: de belastingtelefoon, belastingkantoor of toeslagenservicepunt bij hen in de buurt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore