Nederland

Structureel geld om kwetsbare vrouwen over te halen tot anticonceptie

23 november 2017 16:59 Aangepast: 23 november 2017 17:15
(Archieffoto) Beeld © iStock

Voor kwetsbare vrouwen met psychische problemen of een verslaving is een zwangerschap soms niet wenselijk. Negentien organisaties in Brabant geven een succesvolle proef een vervolg door voor hen anticonceptie te betalen.

In 2014 begon in Brabant het programma 'Nu Niet Zwanger'. Met behulp van gesprekken probeerde de GGD Tilburg kwetsbare vrouwen over te halen om anticonceptie te gebruiken. 

'Ik had zo geen kind willen krijgen'

Esmee zat in een daklozenopvang nadat ze alles kwijt was geraakt. Daar bleek ze zwanger te zijn.

In totaal werden 240 kwetsbare en potentiële ouders bereikt. En met succes: vier op de vijf vrouwen uit de doelgroep gebruikt daar nu vrijwillig anticonceptie. Een pilot in Rotterdam bleek al even succesvol. 

Negentien grote organisaties hebben afgesproken vanaf vandaag kwetsbare ouders te helpen om – in ieder geval voorlopig – geen kinderen te krijgen. Ze hopen te voorkomen dat kinderen in een onveilige of ongezonde situatie belanden. De gemeente Tilburg stelt geld beschikbaar. Uit dat potje kan bijvoorbeeld de anticonceptie voor deze vrouwen betaald worden. 

Elsa werd zwanger terwijl ze zwaar verslaafd was: 'Ik had geen geld voor de pil'

Moeten kwetsbare vrouwen verplicht aan de anticonceptie? Elsa is het ermee eens: zij werd zelf zwanger toen ze zwaar verslaafd was. We spraken haar afgelopen april.

Meer op rtlnieuws.nl:
Shirley (35) was drugsverslaafd én zwanger: 'Ik verdien dit kindje niet, dacht ik vaak'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore