Nederland

Taakstraf voor fataal ongeluk Texel, appen achter stuur niet bewezen

23 november 2017 13:27 Aangepast: 23 november 2017 15:12
Beeld © RTL Nieuws

De rechter heeft de Texelse Pamela H. veroordeeld tot 120 uur taakstraf. H. reed vorig jaar met haar auto de 21-jarige Yannick Frijns aan, die overleed. Volgens het OM was Pamela H. aan het appen tijdens het rijden, maar de rechter vond dat niet bewezen.

Er was zes maanden cel geëist. De verdachte was niet aanwezig bij de uitspraak. Ze krijgt ook een rijontzegging van 12 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De ouders van Yannick zijn erg teleurgesteld, laat vader Frank Frijns weten in een reactie. "Volgens de rechter is er geen sprake van een misdrijf. Het is afgedaan met een overtreding. En het appen is niet bewezen, dat vinden we onverteerbaar." De ouders van Frijns hopen dat het OM in hoger beroep gaat.

De uitspraak in beeld:

Ontkenning

Volgens de officier van justitie heeft Pamela H. op de bewuste avond al rijdend WhatsApp-berichten vanaf haar mobiele telefoon verstuurd en heeft ze Yannick, die samen met een vriendin op de weg fietste, daardoor niet gezien. De rechter vond dit niet bewezen. De vrouw zelf heeft steeds ontkend haar telefoon te hebben gebruikt terwijl ze reed.

Vaststaat dat H. op de avond van het ongeval om 21:21:04 een WhatsApp heeft verstuurd en om 21:22:41 belde naar 112. Tussen deze 97 seconden is het ongeluk gebeurd. H. heeft verklaard tijdens het rijden geen berichten te hebben verzonden of gelezen. Naar eigen zeggen heeft ze voor het ongeluk haar auto stilgezet bij een boerderij, een appje gelezen, deze beantwoord en vervolgens haar telefoon weggelegd. Daarna is ze weggereden en is het ongeluk gebeurd. 

'Geen enkele straf passend'

De vader van Yannick liet eerder weten dat 'geen enkele straf' passend zou zijn. "Maar we hopen wel dat de rechtbank een signaal gaat afgeven door een gevangenisstraf op te leggen. Want dan neem je het probleem serieus", zei hij. 

`