Binnenland

Bijna door Taliban ontvoerd, nu moet Haroon terug naar Afghanistan: 'Onmenselijk'

22 november 2017 20:56 Aangepast: 22 november 2017 22:17
Beeld © RTL Nieuws

Twee jaar geleden kwam Haroon Rezaie met zijn familie naar Nederland. Zijn vader werd bedreigd door de Taliban en hijzelf werd bijna door de terroristische groep ontvoerd. Toch worden ze teruggestuurd naar naar Afghanistan. "Dat maakt me bang, het is daar niet veilig."

Vanaf 29 november kan de uitgeprocedeerde familie op het vliegtuig naar Afghanistan worden gezet. Volgens de Nederlandse regering is de situatie daar veilig genoeg voor ze, maar zelf denken ze daar anders over.

Militairen vergiftigen

De familie heeft problemen met de Taliban, legt Haroon uit. "Mijn vader was apotheker en had zijn zaak heel dicht bij het presidentieel paleis. Daardoor kwamen er veel militairen van de regering bij hem. De Taliban wilde dat mijn vader de verkeerde medicijnen aan hen zou geven, zodat hij ze zou vergiftigen, maar mijn vader werkte daar natuurlijk niet aan mee."

Zijn vader werd bedreigd, en toen dat niet werkte, probeerde de terroristische groep Haroon te ontvoeren. "Ik was onderweg naar school toen ze dat probeerden. Ik ben naar het ziekenhuis gerend, daar was ik in de buurt, en daar konden ze niet achter me aan komen. Ze hadden wapens mee en hun gezicht bedekt, dus de beveiliging liet ze niet binnen. Ik zat daar te trillen van de angst, mijn hele lichaam was nat van het zweet."

Vluchten

Zijn vader heeft hem samen met een paar militairen opgehaald bij het ziekenhuis, en Haroon durfde vervolgens niet meer naar school. Toen besloot de familie om naar Nederland te komen. "Voor die bedreiging hadden we een goed leven in Afghanistan, maar we waren niet meer veilig, dus we moesten wel."

Inmiddels spreekt Haroon goed Nederlands en gaat hij naar de internationale school in Maastricht. De school is blij met hem, zegt onderwijsdirecteur Lodewijk van Oord. "Haroon is een hele maatschappelijk betrokken leerling. Veel mensen in Maastricht kennen hem inmiddels, hij is heel bijzonder. Het zou dramatische gevolgen voor hem kunnen hebben als hij terug moet naar Afghanistan."

'Dat is onmenselijk'

Toch moeten ze terug. Dat zien ze niet zitten. "De Taliban is nog steeds actief in Afghanistan, wij zijn daar niet veilig." Hij hoopt dat de Nederlandse regering van gedachten verandert. "Niet alleen voor ons, maar voor iedereen. Wij zijn mensen. Je kunt je medemens niet naar een land sturen waarvan je weet dat het er onveilig is, waarvan je weet dat er mensen sterven. Dat is onmenselijk." 

'Afghanistan steeds gevaarlijker'

GroenLinks-kamerlid Bram van Ojik is het met Haroon eens. Hij vindt dat Nederland voorlopig geen uitgeprocedeerde vluchtelingen meer moet uitzetten naar Afghanistan. Volgens Van Ojik weet de Nederlandse regering op dit moment niet zeker of het er wel veilig is, en is het dus onverantwoord om er mensen naar terug te sturen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft aan Buitenlandse Zaken heeft gevraagd om een nieuw ambtsbericht. Daarin moet de situatie in Afghanistan opnieuw in kaart worden gebracht. Op basis daarvan wordt besloten of er mensen worden uitgezet naar het land. "Als ze om een nieuw ambtsbericht vragen, betekent dat dat ze twijfelen. De situatie in Afghanistan wordt steeds gevaarlijker door de oprukkende Taliban, dus is het bij twijfel niet verantwoord om toch mensen uit te zetten", zegt Van Ojik.

Meer op rtlnieuws.nl:

`