Seksueel misbruik

Tientallen klachten over seksueel misbruik tantramasseurs: 'Hij wilde uren vrijen'

22 november 2017 16:05 Aangepast: 22 november 2017 21:05
Petra deed aangifte tegen haar masseur.

Het Meldpunt Tantra Misbruik heeft in anderhalve maand tijd tientallen klachten binnengekregen over seksueel misbruik. Ook Petra werd seksueel misbruikt door haar masseur. "Het zou niet om seks gaan, dat was van tevoren afgesproken. Het was puur misbruik."

Petra bezocht acht maanden lang een tantramasseur. "Ik zat in een keurslijf. Vanwege spanningen en de grote druk die er op mij werd gelegd, zat ik al jaren vast in mijn eigen lijf. Daardoor kon in niet mezelf zijn", zegt ze.

Via een kennis kreeg ze een tip om naar een intimiteits-tantracoach te gaan en een zogenoemde de-armouring te volgen. "Met een drukpuntmassagetechniek worden dan de blokkades in je lichaam behandeld. Met de hand. In de meeste gevallen gebeurt dat naakt."

Grondig onderzoek

Petra deed grondig onderzoek op het internet om een goede hulpverlener te vinden. Ze nam contact op met een tantramasseur/intimiteitscoach in de provincie Utrecht (naam is bekend bij de redactie). "Hij had een professionele site waarop duidelijk de regels stonden. Integriteit en zuiverheid had hij hoog in het vaandel staan. Het zag er professioneel uit. Dat voelde veilig en goed."

Ze kreeg een eerste praatsessie. "Er werd door hem duidelijk gezegd dat er geen seksuele handelingen zouden worden uitgevoerd, de grens was geen tongzoenen en geen gemeenschap. Dat was een duidelijke regel. Hij voelde vertrouwd, veilig en professioneel."

'Wreef tegen mijn vagina'

Maar na een paar sessies werd Petra's coach intiem. "Hij begon niet met drukpuntmassages maar vond dat ik eerst een intimiteitscoaching nodig had. Dat was een beetje vreemd. Hij begon me al snel te kroelen en knuffelen."

En hij ging verder. "Tijdens een sessie nam hij zijn penis in zijn hand en wreef deze tegen mijn vagina aan. Hoe voelt dat, vroeg hij? Ik bevroor. Durfde niets te zeggen."

Rende weg

Petra rende niet weg. Ze kwam ook daarna nog meerdere malen bij hem terug. Waarom ze dat deed? "Ik weet het, het klinkt naïef. Maar door de manier waarop hij zich presenteerde, vertrouwde ik hem. Ik voelde me speciaal en serieus genomen. Ik dacht dat hij echt goede bedoelingen met mij had. Dat zei hij ook steeds tegen mij."

Tijdens de sessies waren ze samen naakt. Er waren sessies dat Petra urenlang tongzoende, of alleen maar met haar coach aan het vrijen was. "Ik stribbelde niet tegen; vertrouwde hem en dacht dat hij het beste met me voorhad." Geleidelijk aan besefte ze steeds meer dat dit niet goed was. In februari besloot ze dat het moest stoppen. "Hij was veel te ver gegaan. De afspraak was om geen seksuele handelingen te doen, maar dat was wel gebeurd. Ik ben daarna nooit meer gegaan."

Misselijkmakend

Petra is geen uitzondering. Het Meldpunt Tantra Misbruik heeft in anderhalve maand tijd 31 meldingen binnengekregen. "Sommige meldingen zijn misselijkmakend', zegt Helene Baayen van het meldpunt. "Vrouwen worden in een trance gebracht of gedrogeerd. Daarna hebben de vooral mannelijke aanbieders seks met ze. En dit onder het motto: mijn lul is goed voor de genezing."

In ons land zijn honderden tantramasseurs en intimiteitscoaches actief. De massages en therapieën worden steeds populairder, weet Marion van der Stad. Zij is voorzitter van Novis, de Nederlandse Orde van Intimiteitscoaches. "Meestal zijn het mensen die een keer een tantracursus hebben gevolgd en daarna denken dit zelf ook te kunnen doen. Je wordt echter pas een goede intimiteitscoach na een aantal gedegen trainingen, zowel in tantra als in coaching in de psychologie van seksualiteit. Juist vanwege de integriteit en het vertrouwen dat er op een hoog niveau moet zijn en blijven. Ook moet er toezicht zijn op sessies."

Onaanvaardbaar

Er zijn veel vooroordelen over de sessies, vervolgt Van der Stad. "Tantra is een levenswijze. Het is een manier om de weg te vinden naar de liefde en om meer zelfvertrouwen te krijgen om zuivere keuzes te  maken. Mensen volgen sessies om geholpen te worden, te leren en niet om oeverloos te vrijen met hun coach." Volgens Van der Stad moeten masseurs, coaches of therapeuten 'uiterst voorzichtig omgaan' met hun klanten. 

"Als ik het verhaal van Petra hoor, dan is dit absoluut niet de bedoeling. Petra is totaal afhankelijk gemaakt van haar coach onder valse voorwendselen. Het is absoluut onaanvaardbaar. Ik gruw ervan."  

Aangifte

Petra heeft melding gemaakt bij de Inspectie van Volksgezondheid en aangifte gedaan bij de politie. Ze weet nog niet dat of de man vervolgd wordt, de politie heeft de zaak in behandeling. De kans dat haar aangifte serieus wordt behandeld, acht ze niet groot, omdat ze niet duidelijk tegengestribbeld heeft tijdens de seksuele uitspattingen van haar masseur. "Ik geef toe: het was anders dan een 'gebruikelijke' verkrachting. Ik ben niet bruut van mijn fiets geplukt. Maar ik ben wel op een subtiele manier seksueel misbruikt. En ik niet alleen; hij heeft toegegeven dat hij met meerdere klanten seks heeft. Deze man moet gestopt worden."

Dat vindt Helene Baayen van het platform ook. "Daarom hebben we dit meldpunt opgericht. Tantramasseurs en intimiteitscoaches zijn booming business maar deze foute aanbieders moeten vervolgd worden en mogen niet meer actief zijn. We willen mensen, vooral vrouwen, daarvoor waarschuwen."

Wantrouwen

De masseur van Petra is nog altijd actief met zijn praktijk. "Hij kan dus nog meer slachtoffers maken", zegt Petra. Door haar ervaringen op te schrijven, is ze zich meer bewust geworden van wat er allemaal is gebeurd. "Dit is misbruik. Dat maakt me boos. Ik heb er nog altijd veel last van. Ik ben wantrouwiger geworden en het vertrouwen in mannen is minder geworden. Ik hoop door mijn verhaal andere vrouwen te waarschuwen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore