Gezondheid

Vader en zoon maken antikaterpil, is dit de oplossing?

22 november 2017 10:23 Aangepast: 22 november 2017 21:09

De Brabantse student Niels Pesser en zijn vader Jacco hebben een antikaterpil ontwikkeld. Vader en zoon zijn overtuigd: de pil werkt. Deskundigen zijn kritischer.

Niels Pesser is vierdejaarsstudent geneeskunde en haalt weleens een avondje door met zijn vrienden. De volgende dag is het vaste prik: een kater speelt hem flink parten.

Kan dat nou niet anders, vroeg hij zich tijdens een fietsvakantie met zijn vader Jacco af. Al fietsend kwamen hij en zijn vader op het idee een antikaterpil te ontwikkelen. Vader Jacco werkt in een apotheek in het Brabantse Oudenbosch. "Het is al heel lang bekend dat veel groene thee een kater kan verkleinen. Dat blijkt uit veel wetenschappelijke studies", zegt Jacco.

Pil

Dat bracht vader en zoon op een idee: stop heel veel van die groenethee-extracten in een pil. Ze gingen aan de slag en begonnen met experimenteren, vier jaar lang. "Ik heb al mijn spaargeld in het project gestopt. En ook voor mijn studie ben ik onderzoek gaan doen naar de pil", zegt Niels.  Vader Jacco wil niet precies vertellen wat er allemaal in de pil genaamd Zober! zit. Wel wil hij vertellen dat de thee uit China wordt geïmporteerd. En de cafeïne wordt er uitgehaald, omdat die stof de slaap tegenhoudt. 

De regel is één pil voor één biertje. De pil is sinds een maand te koop, momenteel alleen nog online. "Voor 5,95 euro heb je zes pillen. We hebben nu enkele honderden pillen verkocht." Volgens Niels zijn de reacties positief: veel mensen laten ons weten dat hun kater echt veel minder is na het slikken van de pillen.

Kritisch

Maar wetenschappelijk onderzoek ligt er niet. En het is niet de eerste keer dat er een antikaterpil op de markt wordt gezet. Daarom is deskundige Frans Russel, hoogleraar toxicologie van de Radboud Universiteit, kritisch. "Er bestaat een verband tussen groene thee en de afbraak van alcohol. Het effect van thee op het afbreken van alcohol is zo'n 15 procent. Maar een volledige kater wegwerken is nooit aangetoond."

Vader en zoon denken daar anders over. "Wij zijn overtuigd dat het werkt. We hopen met de pillen dat mensen die net iets te veel hebben gedronken door een pil toch fris in de klas kunnen zitten of helder op het werk kunnen zitten."

Maar ze schrijven ook op de site dat alcohol laten staan de beste manier is om een kater tegen te gaan. 

Bekijk hier de video waarin Niels en Jacco Pesser over de pil vertellen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore