De vorig jaar overleden Fleur Balkestein uit Loosdrecht heeft na het ongeluk nog met haar ouders gesproken. Fleur, die om het leven kwam door een straatrace, leefde nog twee weken. Moeder Mariëlle: "We zagen weer trekjes van hoe ze kon zijn."
Na het noodlottige ongeluk op 1 april 2016 werd Fleur (19) drie dagen lang in een kunstmatige coma gehouden. Toen ze daarna ontwaakte, hebben haar ouders nog met haar gesproken en leefde ze nog twee weken. "Die weken waren heel intens", zegt haar vader Robert Balkestein in een interview met NH Nieuws. "We kregen op een gegeven moment hoop dat het beter zou gaan en het ging ook beter. Dan het dan toch uiteindelijk zo'n fatale afloop had, is een enorme klap."
'Ze leek echt contact te maken'
Moeder Mariëlle ten Rouwelaar is blij dat ze nog met haar dochter heeft kunnen communiceren. "Ze kwam wonder boven wonder bij. Je zag weer trekjes van hoe ze kon zijn", vertelt ze. "In het begin was ze heel warrig, had ze echt een delier door het ongeluk. Later kwam ze wel met vragen en leek ze echt contact te maken."
"Je hebt ook ongelukken waarbij iemand plotsklaps dood is", vervolgt Fleurs moeder. "Dus als je het daarmee mag vergelijken, is het wel fijn dat we haar nog in levenden lijve hebben gezien en contact hebben kunnen maken."
De zus van Fleur sprak eerder over het verlies:
Gillende sirenes
Fleurs vader was aan het skypen over een rugby-evenement toen hij op 1 april gillende sirenes hoorde. "Ik woon nog geen kilometer bij het ongeluk vandaan en dacht nog: het is goed raak. Maar je hebt op dat moment geen idee dat het Fleur kan zijn."
Er gaat geen dag voorbij dat Fleurs ouders niet aan hun dochter denken. "Je wordt continu getriggerd", zegt Robert. "Dan zie je iets wat je aan haar doet denken of je hoort een bepaald nummer."
'Toon in elk geval ballen'
Vorige week kreeg dader Walter van W. te horen dat hij vier jaar de cel in moet. Zijn zoon, Casper van W., met wie hij de straatrace hield, krijgt een taakstraf van honderd uur. Wat de nabestaanden het zwaarst vinden, is dat de straatracers tot dusver geen excuses hebben aangeboden. Vader Robert: "Ze zeggen dat ze niet te hard hebben gereden en niet te veel hebben gedronken. Ze hadden bijna nog willen zeggen: we zijn het niet geweest."
"Ik kom zelf uit de rugbysport en daar vallen weleens klappen, maar daarna is het heel simpel: je hebt respect voor elkaar", aldus Robert. "Hier is geen enkel respect. Toon in elk geval ballen, zeg: ik ben fout geweest, sorry. Ga bij wijze van spreken door het stof. Dat hebben ze tot nu toe niet gedaan en dat verwacht ik ook niet meer."
Meer op rtlnieuws.nl: