Ga naar de inhoud
Nederland

Dokkum: 'actievoerende voorstanders Zwarte Piet hadden zwaar vuurwerk'

A7 geblokkeerd door voorstanders van Zwarte Piet. Het waren niet deze actievoerders die vuurwerk zouden hebben. Beeld © ANP

Het demonstratieverbod rond de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum is vooral ingesteld omdat betogers die zich verzetten tegen de anti-Zwarte Piet-demonstratie mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten. Dat zegt burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, in een verklaring.

De bussen met betogers die tegen Zwarte Piet wilden demonstreren werden zaterdag op de A7 tegengehouden door pro-Zwarte Piet-actievoerders. De politie kreeg ook berichten dat in de binnenstad van Dokkum al mensen waren die de confrontatie zouden zoeken met de Stichting Nederland Wordt Beter, die tegen Zwarte Piet wilde demonstreren. "Hierbij werd ook melding gemaakt van mensen die onderweg zouden zijn met zwaar vuurwerk", schrijft de burgemeester.

Geen toestemming gevraagd

"Op basis van deze informatie is aan de driehoek (politie, Justitie en burgemeester) het advies gedaan de demonstratie te verbieden, omdat de veiligheid van alle mensen niet langer gegarandeerd kon worden'', schrijft Waanders. Ze meldt ook dat de pro-Zwarte Piet-actievoerders geen toestemming hadden gevraagd om te demonstreren. Stichting Nederland Wordt Beter had dat wel gedaan.

ZIE OOK: Minister Koolmees: blokkade tegenstanders Zwarte Piet over de schreef

De demonstratie van de groep Kick Out Zwarte Piet werd op het laatste moment verboden. Dat gebeurde nadat twee bussen met actievoerders op de snelweg A7 bij Joure waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. De politie stuurde de bussen terug uit angst voor ernstige wanordelijkheden bij de intocht. Uit de verklaring van burgemeester Waanders blijkt nu dat zwaar vuurwerk daarbij een rol heeft gespeeld.