Nederland

Meer aandacht voor kindermishandeling, maar niet alle kinderen worden bereikt

20 november 2017 11:13 Aangepast: 20 november 2017 17:35
Beeld © ANP

Elk jaar worden naar schatting 118.000 kinderen in Nederland mishandeld. Gemeentes hebben de taak om kinderen op te sporen met een verhoogd risico op kindermishandeling, maar dat blijkt nog erg lastig.

Steeds meer Nederlandse gemeenten hebben beleid om kindermishandeling te voorkomen, maar ze weten niet of ze daarmee ook de kinderen en ouders bereiken die het nodig hebben. Een groot probleem, schrijft de Kinderombudsvrouw in een rapport dat vandaag verschijnt.

Beperkt zicht

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer deed een online enquête waaraan 169 gemeenten deelnamen. Die gemeenten gaven aan dat ze maar beperkt zicht hebben op de doelgroepen met een verhoogd risico op kindermishandeling.

Wel is dit verbeterd ten opzichte van het onderzoek van de Kinderombudsman uit 2014, toen tweederde van de gemeenten aangaf voor geen enkele doelgroep specifiek beleid te hebben.

Preventiebeleid

Bovendien heeft nog steeds bijna een kwart van de gemeenten geen of onvoldoende preventiebeleid, blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport van het Nederlands Jeugdinstituut in opdracht van de Kinderombudsvrouw.

Volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer ontwikkelen steeds meer gemeenten beleid om kindermishandeling tegen te gaan. Kalverboer is daar blij mee, maar noemt het 'onbegrijpelijk' dat toch nog 18 procent van de gemeenten onvoldoende preventiebeleid heeft en daarnaast 5 procent van de gemeenten aangeeft helemaal niet aan preventie te doen. Ook ontbreekt het in veel gemeenten aan voorlichting aan jonge ouders over geweldloos opvoeden.

De presentatie van het rapport in Den Haag luidt de Week tegen Kindermishandeling in. 

Actieplan

Minister Hugo de Jonge kondigde vandaag een brede aanpak aan tegen kindermishandeling. In het voorjaar van 2018 komt hij met een breed actieplan. "Het wordt een enorme opgave, maar ik denk dat we kindermishandeling effectiever kunnen aanpakken dan tot nu toe is gedaan. We kunnen van mensen niet vragen om kindermishandeling op te lossen, maar wel de mishandeling van één kind."

"Er is maar één iemand nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Elke Nederlander kan die ene zijn. Die ene leraar, die ene buurman, die ene huisarts. We mogen niet wegkijken."

Verwaarlozing

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut worden naar schatting 118.000 kinderen mishandeld. De meerderheid van de gevallen betreffen emotionele en fysieke verwaarlozing, met respectievelijk 36 en 24 procent van de gevallen. Seksueel misbruik wordt met 4 procent het minst gemeld.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore