Nederland

'Nauwelijks extra gemeenten met vuurwerkvrije zones'

20 november 2017 04:53 Aangepast: 20 november 2017 09:18
Archieffoto. Beeld © ANP

Er komen dit jaar nauwelijks vuurwerkvrije zones bij. Slechts drie gemeenten hebben voor het eerst een gebied waar tijdens de jaarwisseling geen knallen te horen zijn.

Dat meldt het AD op basis van eigen onderzoek. De krant onderzocht het vuurwerkbeleid van 300 gemeenten. Alleen in Ede, Terneuzen en Weesp is er voor het eerst een gebied waar geen vuurwerk mag worden afgestoken.

ZIE OOK: Vuurwerkverbod: 'Als het illegaal wordt, is het juist leuker'

De andere 75 gemeenten met een verbod hadden dat bij de vorige jaarwisseling ook al. Het gaat dan om kleine gebieden binnen de gemeente waar geen knal- of siervuurwerk mag worden afgestoken.

Uit een peiling bleek vorig jaar dat een meerderheid van de Nederlanders voor een verbod is. Ze willen liever dat gemeenten centrale vuurwerkshows organiseren.

Beschadigde auto's en afgebrande huizen

Ook de grootste verzekeraar van Nederland, Achmea, mengde zich vorig jaar in de discussie. Achmea steunde als eerste verzekeraar een vuurwerkverbod. De verzekeraar is klaar met 'zwaar beschadigde auto's, afgebrande huizen en bedrijfspanden en kinderen en volwassenen met letsel aan ledematen en ogen'.

Het vuurwerk rond oud en nieuw zorgt elk jaar voor een flinke schadepost. Volgens het AD kostte vuurwerkschade in de 300 onderzochte gemeentes 3,5 miljoen euro. Het gaat dan om opgeblazen afvalbakken, bushokjes en rioolbuizen.

Zo makkelijk koop je illegaal vuurwerk:

Elk jaar komen op kinderlijk eenvoudige manier honderdduizenden kilo's illegaal vuurwerk Nederland binnen. 

`