Nederland

Sinterklaas ongestoord ingehaald in Amsterdam

19 november 2017 17:37 Aangepast: 19 november 2017 17:42
Sinterklaas vandaag in Amsterdam. Beeld © ANP

Sinterklaas is in Amsterdam 'met blijdschap' welkom geheten. "Er stonden onwaarschijnlijk veel mensen langs de weg. Overal blije kindergezichtjes", zegt de woordvoerder van de organisatie.

In totaal stonden volgens hem ruim 320.000 mensen langs de route die de Sint aflegde. Die had zo'n vierhonderd helpers meegenomen met alleen roetvegen op hun gezicht en in nieuwe kostuums gestoken, geïnspireerd op de kleding van Spaanse edellieden uit de 16de eeuw.

'Geen enkel incident'

Dit leidde tot kritiek van activisten van het Landelijk Platform Slavernijverleden, omdat de edellieden hen deden denken aan de vroegere koloniale onderdrukking door de Spanjaarden. Maar vandaag bleef het rustig en waren er geen antipietenbetogingen. "Er was geen enkel onvertogen woord, geen enkel incident", zei de woordvoerder. Er waren van tevoren ook geen acties aangekondigd.

Ook in Utrecht verliep de intocht rustig. "Het is super verlopen. Het was helemaal top", zei een woordvoerder van de organisatie daar. "Er waren ongeveer 25.000 tot 30.000 toeschouwers. Vooral langs de grachten was het mudvol." In Utrecht had Sinterklaas 220 pieten bij zich die nagenoeg ook allemaal roetvegen hadden.

Hoe het uiterlijk van Zwarte Piet steeds verandert

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore