Nederland

Landelijke intocht Sinterklaas in Dokkum was 'geweldig feest'

18 november 2017 14:54 Aangepast: 18 november 2017 19:43
Sinterklaas komt aan in Dokkum Beeld © ANP

De landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum is zonder incidenten verlopen. Volgens burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel was het 'een geweldig feest'.

De goedheiligman kwam vanmiddag om 12.00 uur met zijn pieten aan in het Friese Dokkum. Burgemeester Marga Waanders heette het gezelschap welkom in het bijzijn van duizenden kinderen. De aankomst was rechtstreeks te zien op televisie bij NPO Zapp tijdens een extra lange aflevering van het Sinterklaasjournaal.

Het Sinterklaasfeest in beeld:

 

Dat bouwde de spanning afgelopen week flink op rond het uiterlijk van de pieten. Gisteren waren ze voor het eerst te zien. Een witte en een zwarte piet verschenen in beeld. Aan boord van de boot waren vandaag vooral zwarte pieten te zien. Ook waren er pieten met roetvegen.

Miniatuurvoorbeeld

De ontvangst in Dokkum. Foto: ANP 

Blokkade op snelweg A7

Eerder vanmorgen ontstond er wel commotie toen voorstanders van Zwarte Piet bussen van tegenstanders tegenhielden op de snelweg A7 bij Joure. Leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet hadden toestemming voor een demonstratie in Dokkum, maar die werd uiteindelijk toch verboden omdat de veiligheid van de demonstranten en de toeschouwers niet kon worden gegarandeerd. 

ZIE OOK: Jerry mag niet protesteren tegen Zwarte Piet: 'Dit is belachelijk, blijkbaar loont geweld'

Waanders noemde het jammer dat de demonstratie niet kon doorgaan. "Dat recht hebben ze en we hebben er alles aan gedaan om dat toe te kennen. We hadden in goed overleg een plek ingericht, ook voor de mensen die pro-Zwarte Piet zijn. Maar we moeten ook hun veiligheid bewaken."

Minder druk

Toeschouwers in Dokkum hebben vrijwel niets meegekregen van de ophef die er buiten Dokkum was. Er vloog op een gegeven moment alleen een vliegtuigje over met de boodschap 'Wij willen zwarte pieten'.

Naar de intocht kwamen zo'n 15.000 bezoekers. Een stuk minder dan de verwachte 25.000. De burgemeester vermoedt dat het slechte weer daarvan de oorzaak is. 

Vervolgd? 

De voorstanders van Zwarte Piet die de A7 blokkeerden, worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd. De politie hield geen mensen aan omdat voorrang werd gegeven aan het weer vrijmaken van de weg. Maar er zijn wel namen genoteerd van de mensen die meededen aan de blokkades. "In samenspraak met het Openbaar Ministerie wordt gekeken of het een strafrechtelijk vervolg zal krijgen", zegt de politie.

In Rotterdam ging een protest van tegenstanders van Zwarte Piet wel door. Ze blokkeerden een tijdlang de Erasmusbrug

Zo zijn de pieten veranderd:

`