Nederland

Jerry mag niet protesteren tegen Zwarte Piet: 'Dit is belachelijk, blijkbaar loont geweld'

18 november 2017 13:47 Aangepast: 18 november 2017 14:09
Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Beeld © ANP

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet werd vanmorgen op de snelweg richting Dokkum tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet, en kreeg vervolgens te horen dat ze niet in Dokkum mochten protesteren. Verschrikkelijk, vindt Jerry Afriyie van de actiegroep. "Ons recht om te demonstreren wordt de nek omgedraaid."

Vanmorgen werden de bussen van de groep op de snelweg naar Dokkum tegengehouden. Er ging een motor voor de bus rijden, waardoor de bus moest afremmen. "Dat ging zo hard, dat iemand tegen de voorruit van de bus knalde. Vervolgens heeft iemand een ruit van onze bussen ingeslagen. Ze gebruikten gewoon geweld tegen ons, om te voorkomen dat we gingen demonstreren."

'Dit is belachelijk'

De politie heeft uiteindelijk een einde gemaakt aan de blokkade, zodat de bussen hun weg naar Dokkum konden vervolgen. Tevergeefs, blijkt nu, want de locoburgemeester van Dongeradeel besloot later dat de geplande demonstratie van de groep toch niet mocht doorgaan.

Volgens de locoburgemeester was de veiligheid van de demonstranten en het publiek niet te garanderen. Onzin, vindt Afriyie. "De politie rijdt nu helemaal mee terug naar Duivendrecht, om er zeker van te zijn dat we niet gaan demonstreren. Het had ze net zoveel moeite gekost om ons te beschermen. Ze belemmeren dus ons democratisch recht om te protesteren. Dit is belachelijk."

Karikatuur van slavernij

"De voorstanders, die geweld hebben gebruikt om ons tegen te houden, krijgen nu dus eigenlijk wat ze wilden: dat wij niet demonstreren." Toch is Afriyie niet helemaal ontevreden. "Door dit hele gedoe ziet heel Nederland dat we niet mogen demonstreren, dus onze stem zal toch gehoord worden."

Afriyie zal in ieder geval niet stoppen met zijn protest. Hij gaat net zo lang door tot Zwarte Piet uit het straatbeeld verdwenen is. "Zwarte Piet is dehumaniserend voor zwarte mensen, het is een karikatuur van het slavernijverleden. We moeten van de geschiedenis leren, Zwarte Piet kan gewoon echt niet meer."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore