Nederland

Demonstratie tegen Zwarte Piet bij intocht Dokkum alsnog verboden

18 november 2017 11:57 Aangepast: 18 november 2017 12:12
Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet

De geplande demonstratie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum is alsnog verboden.

De locoburgemeester van Dongeradeel heeft dat besloten na ongeregeldheden op de wegen naar Dokkum en de angst voor ernstige problemen als de demonstratie alsnog door zou gaan. Volgens de locoburgemeester is de veiligheid van de demonstranten en publiek niet te garanderen.

Blokkade A7

De actiegroep was onderweg naar Dokkum voor wat ze noemden een 'mars voor beschaving' en vervolgens een protest tegen racisme langs de route. Hoewel in een aantal steden in het land inmiddels de roetveegpiet is geïntroduceerd, blijven volgens de actievoerders nog te veel plaatsen vasthouden aan het in hun ogen racistische karakter van Zwarte Piet.

Voorstanders van Zwarte Piet blokkeerden vanmorgen de snelweg A7 bij Joure zodat de bussen met actievoerders niet verder konden. Tot een confrontatie kwam het niet. De politie maakte een einde aan de blokkade en begeleidde de bussen verder naar Dokkum. Nu de demonstratie is verboden, worden de bussen teruggeleid naar waar ze vandaan kwamen. 

Miniatuurvoorbeeld

De blokkade op de snelweg vanmorgen.

Slecht weer

Ondertussen valt de belangstelling voor de intocht wat tegen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het slechte weer. Maar kinderen die er wel zijn, maken er volgens verslaggeefster Jildou van Opzeeland gewoon een feestje van en krijgen niks mee van alle ophef. 

Zo zijn de pieten veranderd:

`