Tech

Rob organiseert telefoonvrij festival: 'Zonder smartphone stort je wereld echt niet in'

18 november 2017 11:35 Aangepast: 18 november 2017 12:20
Beeld © iStock

Al een paar jaar organiseert Rob Simon festivals, maar het valt hem op dat mensen er steeds meer met hun telefoon bezig zijn. "Vroeger deden mensen hun ogen dicht en gingen ze dansen, nu staan ze doodstil te filmen." Daarom is het festival dit jaar voor het eerst telefoonvrij.

Bezoekers van het festival, Georgie's Wintergarten in Amsterdam, wordt vanmiddag gevraagd hun telefoon thuis te laten of in een kluisje op het festival te leggen. "We doen dit niet om onze bezoekers dwars te zitten", zegt Rob. "We willen mensen weer bij elkaar brengen."

Extase

Als mensen hun telefoon gebruiken, krijgen ze geen band met elkaar, denkt hij. "Mensen komen naar een festival om dingen te ervaren. Ze willen in extase raken, nieuwe vrienden ontmoeten, zich verwonderen, genieten van de muziek. Maar als een dj de spanning opbouwt in zijn set, dan zie je dat mensen daar geen geduld meer voor hebben. Ze gaan dan even op Facebook of op Instagram. Ze kunnen zich niet meer op de wereld om hen heen concentreren als er geen piekmoment is."

Een telefoon past dus helemaal niet bij de ervaring van een festival. "Die telefoon is een verslaving. Wij zijn helemaal niet tegen telefoons, thuis en op het werk kunnen ze heel handig zijn, maar we zijn vergeten dat we niet altijd 'connected' hoeven te zijn. Je kunt je telefoon ook gewoon uitzetten en genieten van een optreden, dan stort je wereld echt niet in elkaar."

Praktische problemen

Bezoekers vinden het helemaal niet erg dat ze een dag niet kunnen instagrammen. "We krijgen voornamelijk positieve reacties. Mensen staan er gelukkig echt achter. We zien het ook niet als een verbod, maar meer als een gezamenlijke afspraak."

Toch zorgt een festival zonder telefoons soms voor praktische problemen. Hoe vind je bijvoorbeeld je vrienden terug als je ze niet kunt appen? "Je zou bijna denken dat als mensen elkaar 20 jaar geleden kwijtraakten, ze elkaar nooit meer terugvonden", zegt Rob lachend. "We hebben een herkenningspunt op het terrein waar mensen heen kunnen komen als ze elkaar kwijt zijn. En anders praat je even met een vreemde, zo erg is dat toch ook niet?"

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore