Nederland

Zaak Mitch Henriquez: Rijksrecherche had scherpere beelden al in bezit

17 november 2017 17:00 Aangepast: 17 november 2017 22:45
Mitch Henriquez.

De Rijksrecherche had de scherpere beelden van de fatale arrestatie van Mitch Henriquez al lang in bezit. De beelden zijn niet in het strafdossier terechtgekomen. In plaats daarvan is gebruikgemaakt van beelden van mindere kwaliteit.

Het gaat om twee van de drie video's die uiteindelijk hebben geleid tot een videocompilatie van de aanhouding. Daarin is te zien hoe meerdere agenten Henriquez aanhouden tijdens een festival in Den Haag in 2015. Daarbij werd geweld gebruikt, waaronder de omstreden nekklem. Twee van die agenten worden nu verantwoordelijk gehouden voor de dood van de Arubaan.

ZIE OOK: Nabestaanden Henriquez lopen boos weg bij proces

'OM betreurt de gang van zaken'

Van de derde video was alleen de versie van mindere kwaliteit beschikbaar. "Het filmpje is destijds ingestuurd per e-mail, echter heeft de Rijksrecherche de identiteit van de persoon achter dit e-mail adres niet vast kunnen stellen", schrijft het OM. De video's van hoge kwaliteit werden volgens het OM 'per abuis' niet aangeboden aan de samensteller van de compilatie. "Het OM betreurt de gang van zaken."

De scherpere beelden werden deze week alsnog door de advocaat van de nabestaanden ingebracht tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Die begon afgelopen maandag. 

Geen nieuwe conclusies

Volgens het OM hebben alle partijen op de scherpere beelden kunnen reageren. Het OM: "Ook de medisch deskundigen, die eerder beschikking hebben gekregen over het volledige strafdossier inclusief de videocompilatie, hebben ze bekeken. Ze hebben aangegeven dat zij in de beelden geen aanleiding zien om hun conclusies ten aanzien van de doodsoorzaak van de heer Henriquez te herzien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`