Walter van W. krijgt 4 jaar cel voor het doodrijden van de 19-jarige Fleur. Zijn zoon Casper krijgt een taakstraf. Beiden ontkennen dat een straatrace de vrouw fataal werd. Hoogleraar victimologie Peter van der Velden: "Dat daders excuses aanbieden en berouw tonen, kan heel belangrijk zijn voor nabestaanden"
De 19-jarige Fleur werd vorig jaar aangereden door de 53-jarige Walter van W. uit Loosdrecht. Ze overleed twee weken na de klap in het ziekenhuis. Volgens het Openbaar Ministerie hield de vader een straatrace met zijn zoon. De rechtbank acht dit nu bewezen.
ZIE OOK: Vier jaar cel voor doodrijden 19-jarige Fleur in straatracezaak Loosdrecht
Vader en zoon waren vandaag niet in de rechtszaal aanwezig. Bij de zitting vorige week ontkenden de twee dat ze bezig waren met een straatrace. "Ik zal nooit accepteren dat jullie mijn meisje het leven hebben ontnomen. Als jullie ballen hebben, beken je nu", zei Fleurs vader toen.
Berouw
"Dat daders excuses aanbieden en berouw tonen, kan heel belangrijk zijn voor nabestaanden", zegt hoogleraar victimologie Peter van der Velden. "Maar dan moeten die excuses uiteraard wel gemeend zijn en niet omdat het handig is voor de rechtszaak. Dat in dit geval excuses uitblijven, maakt de nabestaanden boos. Daar heb je geen psycholoog voor nodig. Mediation helpt dan niet meer, het enige wat je als nabestaanden dan nog wil is dat de dader de cel in gaat."
"Een stukje van het verdriet kan met excuses ondervangen worden", vervolgt Van der Velden. "Maar wanneer je een dierbare verliest, is het verdriet zo groot dat er misschien nog wel honderd andere dingen een rol spelen. Het is moeilijk te zeggen dat het gebrek aan excuses de verwerking lastiger maakt, maar het zal de nabestaanden in elk geval niet helpen. Je kunt ervan uitgaan dat achterblijvers niet zitten te wachten op daders die ontkennen. Dat dit alleen maar ergernis oproept."
Medische fouten
Het is volgens Van der Velden te vergelijken met wanneer er medische fouten worden gemaakt. "Slachtoffers vinden het prettig te horen dat een arts een fout heeft gemaakt en daarvoor berouw toont. Daardoor kunnen ze een stukje van geheel loslaten. Maar het verdriet dat je door die fout bijvoorbeeld nooit meer kunt werken of nooit meer je kind kunt optillen, wordt er niet mee opgevangen."
Perspectief Herstelbemiddeling organiseert contact tussen slachtoffers of nabestaanden en daders. Dat kan niet alleen fijn zijn voor nabestaanden, maar ook voor daders, vertelt Van der Velden. "Soms maken mensen fouten en lijden ze daar hun hele leven onder. Ik heb weleens iemand begeleid die een kind had aangereden. Diegene was – op een andere manier natuurlijk – net zo kapot als de familie van het kind. De nabestaanden namen het de dader ook niet kwalijk, omdat het iedereen had kunnen overkomen. De meeste nabestaanden zijn wel redelijk, als daders er ook redelijk mee omgaan. Alles ontkennen is dat niet."
Meer op rtlnieuws.nl: