Nederland

Twee moorden of meer: wat maakt iemand een seriemoordenaar?

16 november 2017 12:31 Aangepast: 16 november 2017 21:49
Sieraden die werden gevonden bij Patrick S., die mogelijk meer moorden had gepleegd dan de twee waarvoor hij werd veroordeeld. Beeld © ANP

De 44-jarige Amsterdammer Sjonny W., verdacht van betrokkenheid bij de dood van drie vrouwen, wordt al afgeschilderd als een seriemoordenaar. Maar wanneer voldoet iemand aan die beschrijving? En hoe zeldzaam is zoiets in Nederland?

Er bestaat geen eensgezindheid over wat iemand precies tot seriemoordenaar maakt. De Amerikaanse opsporingsdienst FBI hanteert de definitie al bij iemand die twee moorden heeft gepleegd. Vaak wordt ook uitgegaan van iemand die drie of meer mensen heeft vermoord. Het moet dan niet gaan om afrekeningen in het criminele milieu of om gezinsdrama's. 

Schreeuw om aandacht

Ook massamoorden worden er niet toe gerekend: het gaat om verschillende incidenten op verschillende tijdstippen. Tussen zijn daden moet een afkoelingsperiode zitten waarin de moordenaar de mogelijkheid heeft gehad zich te bezinnen. Of hij dat ook daadwerkelijk heeft gedaan, is een tweede: het kan worden bemoeilijkt door een psychische aandoening.

Er zijn verschillende motieven denkbaar. Een seriemoordenaar kan handelen uit kwaadheid of lust. Hij kan verslaafd zijn aan de spanning die de moorden met zich meebrengen. Maar hij kan ook uit zijn op financieel gewin. En zijn daden kunnen een schreeuw zijn om aandacht.

Verband tussen slachtoffers

Vaak is er samenhang tussen de moorden. Ze kunnen bijvoorbeeld steeds op dezelfde manier zijn gepleegd. Maar er kan ook een verband zitten tussen de slachtoffers: ze kunnen uiterlijk op elkaar hebben geleken, ongeveer even oud zijn geweest, van hetzelfde geslacht of hetzelfde ras, of ze kunnen hetzelfde beroep hebben gehad.

Miniatuurvoorbeeld

Links Sjonny W., rechts zijn mogelijke slachtoffer Monique Roossien.

Als wordt bewezen dat de drie moorden waarvan hij nu wordt verdacht, ook daadwerkelijk zijn gepleegd door Sjonny W., kan worden vastgesteld dat de bijna twee meter lange klusjesman zich richtte op vrouwen die aan lager wal waren geraakt. Gisteren werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van Monique Roossien. Het lichaam van de 26-jarige, aan drugs verslaafde vrouw werd in 2003 gevonden aan de boorden van het IJmeer.

In stukken gesneden

Ze zou zijn eerste slachtoffer kunnen zijn. De tweede vrouw met wier dood W. in verband wordt gebracht, was de Roemeense Mirela Mos (30). Haar lichaam werd in 2004 in stukken gesneden teruggevonden in vuilniszakken die in Amsterdam-Zuidoost aan de straat stonden. Daarbij werden DNA-sporen van Sjonny W. aangetroffen.

Zijn mogelijk derde doelwit, Sabrina Oosterbeek (30), werd afgelopen maart voor het laatst gezien. De politie gaat ervan uit dat ze vermoord is en dat W. daarbij een rol heeft gespeeld.

Seriemoordenaars in Nederland

Sinds 1950 heeft Nederland meer dan twintig seriemoordenaars gekend. De beruchtsten zijn waarschijnlijk Willem van E., alias het Beest van Harkstede, en Frans H. (bijnaam: Dikke Frans).

Willem van E. vermoordde zeker vijf vrouwen: in 1971 en 1974, en na het uitzitten van zijn eerste gevangenisstraf opnieuw in 1993, 1995 en 2001. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de dood van zeker drie andere vrouwen van wie het lichaam in de tweede helft van de jaren '90 in of bij Groningen werd gevonden, maar die zaken konden niet worden bewezen.

Van E. sprak uitgebreid over zijn daden met de journalist Sytze van der Zee, die een boek over hem schreef: 'De anatomie van een seriemoordenaar' (2006). De schrijver bestempelde hem als een 'gewetenloze psychopaat' en zei: "Een marmot heeft meer gevoel dan deze man."

De in 2006 overleden Frans H. was een verpleegkundige uit Kerkrade die de hand zou hebben gehad in de dood van 259 demente bejaarden. Vijf zaken werden bewezen. In 1977 werd Dikke Frans in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.

Thumbnail

Eén van de meest recente gevallen is dat van Patrick S., bijgenaamd het Monster van Spijkenisse. Hij werd in 2014 in hoger beroep veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs. In 2010 bracht hij twee vrouwen met veel geweld om het leven. Een jaar later sloeg hij, samen met een vriend, een Poolse man halfdood met een ijzeren staaf.

Ook bij S. is het niet uitgesloten dat hij meer moorden op zijn geweten heeft. Tegen een politie-informant zou hij hebben gezegd dat hij vijf vrouwen om het leven heeft gebracht. "De perfecte misdaad bestaat", zou hij ook hebben gezegd. "Ik doe het al jaren."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Seriemoordenaar' Sjonny W. verdacht van moord Monique in 2003

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore