Nederland

'Agenten wisten direct al dat Mitch Henriquez dood was'

15 november 2017 11:51 Aangepast: 15 november 2017 12:40
Mitch Henriquez Beeld © Facebook

"Het is klaar". "Hij reageert niet."En: "Volgens mij dood." Dat zouden de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez onder meer tegen elkaar hebben gezegd toen hun arrestant roerloos op de grond lag.

De citaten van de agenten werden door een liplezer opgetekend op verzoek van Richard Korver, de advocaat van de nabestaanden van Henriquez. De liplezer kreeg de beelden van Henriquez' arrestatie te zien en 'vertaalde' wat de agenten zeiden. 

Niet 'dood' maar 'doodmoe'

Volgens Korver zou uit de woorden van de agenten blijken dat ze al in het Haagse park waar Henriquez was opgepakt wisten dat hun arrestant (klinisch) was overleden. Toch werd hij niet gereanimeerd, werd hij in een politiebus getild en naar het bureau gebracht. Pas daar is begonnen met de hulpverlening.

ZIE OOK: Agenten fatale arrestatie Mitch Henriquez waren onvoldoende getraind

De advocaat van de twee agenten noemt het door Korver ingebrachte rapport 'rommelig' en betwist dat de agenten ooit over 'dood' hebben gesproken. "Misschien hebben ze iets gezegd als 'doodmoe', dat zou veel logischer zijn."

Nekklem

Henriquez overleed een dag na zijn arrestatie juni 2015. Hij werd opgepakt omdat hij tegen agenten riep dat hij een wapen bij zich had en daarbij naar zijn kruis greep. Bij die arrestatie verzette hij zich zo hevig dat er vijf agenten en het nodige geweld nodig waren om hem onder bedwang te houden. Een van de agenten gebruikte de omstreden nekklem.

Aanvankelijk meldde een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat hij door politiegeweld, namelijk door de nekklem, was overleden. Maar begin dit jaar verscheen een nieuw rapport van een andere deskundige over de doodsoorzaak. Gisteren steggelden deze twee, en nog een derde deskundige, in de de rechtbank over de mogelijke doodsoorzaak.

Hij zou zijn overleden door acute stress, waarschijnlijk als gevolg van de worsteling die hij leverde met agenten die hem wilden arresteren. Meerdere deskundigen noemen het zogeheten Acuut Stress Syndroom als (mede) doodsoorzaak in hun rapport.

Ex-vriendin Mitch Henriquez: 'Mijn leven stopte twee jaar geleden'

Twee jaar geleden kwam Mitch Henriquez om het leven na een arrestatie. De ex van Mitch Henriquez, Jeniffer Petrocthi, hoopt dat de twee agenten betrokken bij de arrestatie spijt hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`