Nederland

Piloten maken zich grote zorgen over veiligheid Schiphol

15 november 2017 09:12 Aangepast: 16 november 2017 16:23
Beeld © ANP

Schiphol moet volgens pilotenvereniging VNV veel meer doen aan de vliegveiligheid. De piloten maken zich vooral zorgen over de onvoorspelbaarheid op de complexe luchthaven.

"Alles vliegt kriskras door elkaar", zeggen zij in De Telegraaf. De piloten sturen hierover vandaag een brandbrief naar de Tweede Kamer.

Bijna-botsingen

Afgelopen april verscheen er een alarmerend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de verkeersveiligheid op Schiphol. Daaruit kwam naar voren dat de luchthaven met een relatief groot aantal bijna-botsingen kampt, zowel in de lucht als op de grond. Dat komt door de ligging van de start- en landingsbanen, die elkaar kruisen. Dat leidt vaak tot gevaarlijke situaties. 

ZIE OOK: 'Veel meer incidenten bij Schiphol dan andere vliegvelden'

Ook het herhaaldelijk wisselen van landingsbanen is een grote zorg voor de piloten. "Op Schiphol weet je nooit wat je te wachten staat", zegt Arthur van den Hudding, voorzitter van de VNV, in de krant. "Er wordt wel zestien keer per dag van landingsbaan gewisseld, omdat men de hinder wil beperken."  

Luchtvaartmaatschappij KLM, Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zeggen druk bezig te zijn met een integraal veiligheidsmanagementsysteem. Maar de piloten merken daar weinig van. Zij vinden dat Schiphol en het ministerie 'achteroverleunen'. "Ze zijn vooral met zichzelf bezig", zegt Joost van Doesburg van de VNV. 

Bekijk hier enkele incidenten op Schiphol waarbij het maar net goed ging:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore