Nederland

'Zara-jurk is leuk en sympathiek, maar niet representatief voor Máxima's kledingkast'

15 november 2017 07:32 Aangepast: 15 november 2017 20:57
Koningin Máxima tijdens Prinsjesdag. Beeld © ANP

Koningin Máxima wordt overal geprezen om haar kledingstijl. Schrijfster Els Smit ging op zoek naar het verhaal achter die kledingkeuzes en sprak met tientallen ontwerpers die werken voor de Oranjes. Dat was niet zo eenvoudig. "Er is een ongeschreven regel dat je niet praat over je klanten. Dus ook niet over koninklijke klanten."

Miniatuurvoorbeeld

Smit begon twee jaar geleden met het schrijven van haar boek 'Nieuwe mode van Oranje'. Ondanks de terughoudendheid van de ontwerpers die ze sprak, kan ze toch een beeld schetsen over hoe onze koningin over mode denkt. "Ze houdt van mooie materialen en technieken. Bij het kiezen van haar kleding heeft ze een flinke vinger in de pap en ze zal nooit iets aantrekken wat ze niet ziet zitten."

'Twee keer per jaar naar Natan'

Volgens Smit gaat koningin Máxima twee keer per jaar naar modehuis Natan in Brussel. "Samen met haar kamenier (een vrouwelijke bediende die helpt met aankleding, red.) en de ontwerpers kijken ze naar Máxima's agenda. Welke gelegenheden bezoekt ze en zijn er op die plek bepaalde voorwaarden of lokale gebruiken waar een outfit aan moet voldoen?" Volgens Smit wordt de meeste kleding voor Máxima door het modehuis op maat gemaakt. "Maar ze koopt er ook accessoires en schoenen of andere dingen uit de pret-a-porter-collectie."

Volgens Smit heeft Máxima een heel andere stijl wanneer ze als koningin ergens een bezoek brengt, dan wanneer ze voor zichzelf aan het werk is. "Wanneer ze niet in koninklijke functie is, heeft ze het haar vaker los en draagt ze minder vaak een hoed. Zoals laatst bij haar bezoek aan de Verenigde Naties in New York."

Miniatuurvoorbeeld

Foto: ANP

Lievelingsjurk?

Sowieso heeft Máxima volgens Smit veel vrijheid wat betreft haar kledingkeuzes. "Bij Beatrix was dat heel anders. Die moest als regerend vorst vasthouden aan een herkenbaar silhouet, zodat ze bleef lijken op eerdere staatsportretten. Beatrix kon je daarom bijna uittekenen in een a-lijn jurk en haar kenmerkende hoedjes." Maar Máxima is geen regerend koningin, en kan daardoor meer experimenteren. "Máxima maakt gretig gebruik van die vrijheid, kijk maar hoe ze eruit ziet. Ze weet wat mooi is en daar gaat ze voor."

Eén van de kledingstukken die Máxima graag lijkt te dragen, is een blauw jurkje van Natan. "Of het haar lievelingsjurk is, dat weet ik niet. Maar ze heeft hem in de afgelopen jaren al meerdere keren gedragen. Voor het eerst tijdens Koningsdag in 2014, later tijdens de viering van 200 jaar Koninkrijk en ook vorig jaar nog tijdens het staatsbezoek aan Australië."

Miniatuurvoorbeeld

Máxima tijdens Koningsdag in 2014 (links) en tijdens het staatsbezoek aan Australië in 2016 (rechts). Foto: ANP 

Bij dit jurkje is het overduidelijk dat ze kledingstukken meer dan eens draagt, maar volgens Smit doet Máxima dat ook met andere outfits.

"Ze is er goed in om te verdoezelen dat ze bepaalde kledingstukken vaker draagt. Zo maakt ze steeds andere combinaties of leidt ze de aandacht af met accessoires, zoals bij een grijze top. Die droeg ze zowel tijdens een bezoek aan Diergaarde Blijdorp, maar ook tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Korea en begin dit jaar nog in Duitsland."

Miniatuurvoorbeeld

V.l.n.r.: Máxima in Blijdorp, Zuid-Korea en Duitsland. Foto: ANP

Zara-jurk

Miniatuurvoorbeeld

Naast kleding van topontwerpers draagt Máxima zo nu en dan ook een jurk van Zara, zoals tijdens het Europees Verpleegkundigen Congres. 

"Daarmee wil ze waarschijnlijk laten zien dat ze ook wel weet wat daar in de rekken hangt. Ook levert het vaak mooie krantenkoppen op: 'kijk eens hoe zuinig de koningin is!'" Maar volgens Smit is hooguit één op de honderd kledingstukken in Máxima's garderobe van de Zara. "Heel leuk en sympathiek als ze een keer zo'n jurk draagt, maar het is niet representatief voor haar kledingkast."

Foto van Els Smit rechtsboven: Peter den Boer

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws