Uitgeschakeld

Dubbel pech voor Italiaans-Nederlandse fan: 'Normaal juich ik voor twee teams'

14 november 2017 18:30 Aangepast: 15 november 2017 14:14
Alessio met twee van zijn kinderen. Beeld © Eigen foto

De teleurstelling dat Italië - net als Nederland - het WK niet heeft gehaald, is groot bij de Italiaanse Alessio, die al jaren in Nederland woont. "Voetbal is een belangrijk onderdeel van het leven. Dit komt heel hard aan."

Voetbalgrootmacht Italië heeft zich voor het eerst in zestig jaar niet gekwalificeerd voor een WK. Gisteravond speelden de Italianen in de play-offs gelijk tegen Zweden, dat de eerste wedstrijd won met 1-0.

'Het is voorbij'

"Na de 75e minuut verloor ik de hoop", vertelt de Siciliaanse Alessio Colavecchio, die als general manager werkt in het Hilton Hotel in Amsterdam. Hij keek de wedstrijd samen met zijn 15-jarige zoon. "Ik heb lang gedacht: misschien winnen we nog. Maar een kwartier voor het einde van de wedstrijd wist ik: dit is niet onze avond, het is voorbij."

Een dubbele klap voor een voetbalfanaat als Alessio, die ook het Nederlands elftal een warm hart toedraagt. "Normaal gesproken support ik tijdens een WK zowel Nederland als Italië. Maar nu die allebei uitgeschakeld zijn, hebben we helemaal niets meer."

Kinderen 'gebrainwashed'

Voetbal speelt volgens Alessio een grote rol in de Italiaanse samenleving. "Vroeger luisterden we met zijn allen naar de radio, en iedereen speelde mee met de toto", vertelt hij. "Dat is met de komst van televisie en internet natuurlijk veranderd, maar de passie en saamhorigheid die horen bij het voetbal, die blijven."

Alessio heeft naar eigen zeggen ook zijn kinderen 'gebrainwashed' met zijn liefde voor het Italiaanse voetbal. "Die zijn geboren in Nederland en zijn ook fan van het Nederlands elftal, maar ik heb ze de passie voor Italië met de paplepel ingegoten", lacht hij. Zo kocht hij voor zijn vier kinderen kleding van het Italiaanse voetbalteam: 

Miniatuurvoorbeeld

Grafstemming

Alessio denkt dat hij de passie voor het Italiaans elftal soms nóg sterker voelt dan zijn vrienden en familieleden die nog in Italië wonen. "Juist als je in een ander land bent en jouw team levert een goede prestatie, ben je extra trots. En bij verlies komt het ook extra hard aan."

Maar ook in zijn geboorteplaats in Sicilië heerste gisteravond een grafstemming. "Ik heb vanochtend met een vriend in Italië gebeld. Hij had de wedstrijd gekeken in een café, en zei dat het wel een begrafenis leek. Iedereen was verdrietig en ging na de wedstrijd meteen naar huis."

Of hij het WK komende zomer nog gaat kijken? "Waarschijnlijk zal ik de topwedstrijden wel zien. Maar normaal gesproken volg ik alles en wil ik geen wedstrijd missen. Dat zal nu anders zijn. Nu zowel Italië als Nederland niet meer meedoen, kijk je toch met een heel ander gevoel."

De teleurstelling van de fans in Italië na de wedstrijd tegen Zweden:

Meer op rtlnieuws.nl:

`