Nederland

'Mitch Henriquez overleden door acute stress na worsteling bij arrestatie'

14 november 2017 12:34 Aangepast: 14 november 2017 14:27
Beeld © Eigen foto

Mitch Henriquez is overleden door acute stress, waarschijnlijk als gevolg van de worsteling die hij leverde met agenten die hem wilden arresteren. Meerdere deskundigen noemen het zogeheten Acuut Stress Syndroom als (mede) doodsoorzaak in hun rapport.

De conclusies worden vandaag in de rechtszaal besproken. Tot nu toe werd de omstreden nekklem ('geweld op de hals') beschouwd als belangrijkste doodsoorzaak.

Vijf verschillende experts hebben de dood van de Arubaan Mitch Henriquez onderzocht. Het gaat om pathologen en forensisch artsen. Drie van hen zien het Acuut Stress Syndroom nu als de belangrijkste oorzaak van het overlijden van Henriquez.

Eén expert van het Nederlands Forensisch Instituut concludeert nog steeds dat Henriquez is gestikt als gevolg van de nekklem. Maar ook die expert noemt ‘opwindingstoestand’ inmiddels als mede-oorzaak; daarmee wordt het Acuut Stress Syndroom bedoeld. 

Video: Acuut Stress Syndroom: dit gebeurt er in je lichaam:

Het Acuut Stress Syndroom is een fenomeen dat zich wereldwijd vaker voordoet bij arrestaties. Het gaat daar bij om mensen die bijzonder geagiteerd zijn en vervolgens door meerdere agenten in bedwang worden gehouden. Het stresshormoon adrenaline speelt een sleutelrol het Acuut Stress Syndroom.

Hartstilstand

"De combinatie van een gevecht (inspanning en verhoogde zuurstofbehoefte) en de acute stressreactie door in bedwanghouding door politiemedewerkers of andere personen, kunnen het adrenalinegehalte tot toxisch niveau doen stijgen", schrijft forensisch arts Daan Botter in zijn rapport over de zaak Henriquez.

Het Stress Syndroom kan uiteindelijk leiden tot hartritmestoornissen en een hartstilstand. 

"De medische conclusies zetten de zaak op z’n kop", zegt verslaggever Jeroen Wetzels. "De oorzaak van het overlijden van Mitch Henriquez is cruciaal in de zaak: om tot een veroordeling te komen, moet er verband zijn tussen het letsel bij Henriquez en het geweld dat de politie heeft gebruikt. De doodsoorzaak staat nu volop ter discussie."

Muziekfestival

Het is de tweede dag van de strafzaak tegen de twee agenten die bij deze arrestatie betrokken waren. Mitch Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, juni 2015.

Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij die arrestatie, staan terecht voor de gewelddadige arrestatie. De rechtszaak begon gisteren en duurt twee weken. Vandaag bespreken de deskundigen de doodsoorzaak.

Verslaggever Jeroen Wetzels volgt de rechtszaak:

Meer op rtlnieuws.nl:
Agenten noemen dood Mitch Henriquez 'vreselijk', maar vinden dat ze niets fout deden

RTL Nieuws
`