Nederland

Nog geen nieuwe bliksembeveiliging elektriciteitskabels na botsing Apache

14 november 2017 11:52 Aangepast: 14 november 2017 13:20
De hoogspanningskabels zelf werden niet geraakt door de gevechtshelikopter, maar wel door de bliksemdraden. Beeld © ANP

De bliksemdraden die gisteravond kapot gingen doordat er een Apache-helikopter tegenaan vloog, moeten nog worden vervangen. De hoogspanningskabels zelf werden niet geraakt door de gevechtshelikopter, maar wel door de bliksemdraden. Daardoor viel de stroom uit.

De bliksemdraden beschermen de elektriciteitsdraden gewoonlijk tegen onweer. Voor de monteurs die na de botsing op pad werden gestuurd, was het eerst vooral een kwestie van de kapotte bliksemdraden eraf halen, zegt een woordvoerder van netbeheerder Liander.

Ruim 24.000 adressen kwamen urenlang in het donker te zitten.

Elektriciteit uitschakelen

Het is nog onbekend wanneer Liander nieuwe bliksembeveiliging gaat aanbrengen. De woordvoerder verwacht dat de elektriciteit ook dan weer moet worden uitgeschakeld. "Maar als we het plannen, kunnen we de stroom omleiden.'' Of dat voor alle aansluitingen lukt, moet nog blijken.

ZIE OOK: Heel Culemborg heeft weer stroom

Gewoonlijk krijgen gedupeerde klanten een schadevergoeding als ze langer dan vier uur zonder stroom hebben gezeten. Voor particulieren bedraagt die 35 euro. Als het langer duurt loopt het bedrag op.

Maar het is nog onzeker of de 24.000 huishoudens in Culemborg en omstreken daarvoor worden gecompenseerd. Netbeheerder Liander bekijkt nog of een speciale bepaling over extreme omstandigheden van toepassing is. In dat geval hoeft de netbeheerder niet uit te keren, meldt de woordvoerder.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dennis (37) 'voorspelde' ongeluk met Apachehelikopter: 'Mijn mond viel open'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore