Nederland

Heel Culemborg heeft weer stroom

14 november 2017 05:42 Aangepast: 14 november 2017 11:38
Politie surveilleert in Culemborg bij een supermarkt uit vrees voor plunderingen na een grote stroomstoring Beeld © ANP

Alle huizen en bedrijven in Culemborg hebben weer elektriciteit na de grote stroomstoring van gisteravond. Die was ontstaan nadat een Apache-helikopter van het leger bij een laagvliegoefening tegen bliksemdraden vloog boven een hoogspanningsleiding in Zoelmond.

24.000 huishoudens kwamen daardoor uren in het donker te zitten. De beschadigde draden worden in de komende dagen vervangen, maar dat zal geen gevolgen hebben voor de elektriciteitsvoorziening.

Vernielingen gemeld

In Culemborg werden tijdens de stroomstoring vernielingen gemeld. Zeker één auto vloog in brand. Ook werd gevreesd voor plunderingen, onder meer omdat de deuren van supermarkten niet meer volledig sloten.

De politie surveilleerde extra in het gebied en onderzoekt de meldingen. Door de storing vielen ook treinen uit en het mobiele netwerk raakte al snel overbelast.

Schadevergoeding gedupeerden

Gedupeerde inwoners krijgen vermoedelijk een schadevergoeding. Bij een stroomstoring van langer dan vier uur hebben bewoners recht op compensatie, meldt netbeheerder Liander op de website.

Volgens het overzicht op de website krijgen mensen die meer dan vier uur zonder gas of stroom hebben gezeten 35 euro. Elke vier uur dat de storing langer duurt, komt daar 20 euro bij. Ze ontvangen het bedrag binnen tien weken automatisch op hun rekening. Zij krijgen bericht over de vergoeding.

Onderzoek defensie

Defensie onderzoekt nog hoe het toestel de kabels heeft kunnen raken. De luchtmacht oefent geregeld in het rivierengebied.

Miniatuurvoorbeeld

Tien jaar geleden

In De Waarden, het zuidwestelijke deel van de provincie waar de stroomstoring ontstond, vond bijna tien jaar geleden een soortgelijk incident plaats bij een oefening van Defensie. In december 2007 vloog een helikopter bij het dorpje Hurwenen tegen een hoogspanningsmast.

Toen zaten zo'n 50.000 huishoudens en duizenden bedrijven dagenlang zonder stroom. Het leverde Defensie een schadeclaim van 34 miljoen euro op.

`