Nederland

Vernielingen in aardedonker Culemborg: ruiten ingegooid en brand in voertuig

13 november 2017 23:41 Aangepast: 14 november 2017 01:12
Beeld © ANP

In Culemborg zijn vanavond links en rechts vernielingen gepleegd. Er werden ruiten ingegooid. De brandweer is druk bezig met een brand in een voertuig aan de Troelstrastraat. Verder hebben medewerkers van een supermarkt de deur van de winkel gebarricadeerd om te voorkomen dat mensen naar binnen kunnen.

De politie meldt op Twitter dat zij geruchten heeft ontvangen over diefstallen en zoekt uit wat er precies is gebeurd. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen laat weten dat plunderingen niet aan de orde zijn.

Het is aardedonker in het centrum van Culemborg. Er is geen licht: niet van straatlantaarns, niet van huizen. De inwoners van de stad wagen zich lopend niet op straat. Wel is er autoverkeer in het centrum, waaronder politie-auto's die rondrijden met grote schijnwerpers. Ze zijn zo ongeveer de enige lichtbron.

Politiehelikopter

Geluidswagens rijden door het getroffen gebied om inwoners te informeren. In de wijk Terweijde controleert politie iedereen die de wijk in wil. Een politiehelikopter houdt vanuit de lucht de omgeving in de gaten.

Culemborg en omliggende plaatsen kampen met een grote stroomstoring doordat een helikopter van Defensie vanavond tegen een hoogspanningskabel vloog. Daardoor ontstond rond 19.00 uur een grote stroomstoring. Die is behalve in Culemborg ook in Beusichem, Buurmalsen, Deil, Geldermalsen, Kapel-Avezaath, Buren, Rhenoy, Rijswijk, Tricht en Zoelen. Inmiddels heeft een aantal huishoudens weer stroom.

Miniatuurvoorbeeld

In 2007 vloog een Apachehelikopter tegen een hoogspanningsmast in de Bommelerwaard. Ook toen gebeurde het ongeluk tijdens een oefening van Defensie. Ruim 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom. Dat leidde tot een miljoenenschade. De piloten van de helikopter kregen destijds een taakstraf voor hun onvoorzichtige gedrag.

Meer op rtlnieuws.nl:

`