Nederland

Onderzoek naar ongeluk met Apache: helikopter vloog tegen hoogspanningskabel

13 november 2017 21:27 Aangepast: 14 november 2017 00:55
Beeld © ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint vanavond nog met een verkennend onderzoek naar het ongeluk met een Apache in het Gelderse Zoelmond. De helikopter van Defensie vloog tijdens een oefening tegen een hoogspanningskabel.

Door de botsing zitten in en rond Culemborg en omgeving meer dan 24.000 huishoudens en bedrijven sinds 19.00 uur zonder stroom. Netbeheerder Liander zegt dat de storing nog tot zeker 1.00 uur duurt.

De stroomstoring heeft ook gevolgen voor het treinverkeer. Tussen Beesd en Geldermalsen en tussen Geldermalsen en Tiel rijden geen treinen. Het is nog niet bekend hoe lang dit zal duren, zegt de NS.

Voorzorgslanding

Bij het ongeluk met de helikopter zijn geen gewonden gevallen. Nadat het toestel de kabel had geraakt, besloot de bemanning een voorzorgslanding uit te voeren in een weiland. Technici gaan kijken of het toestel op eigen kracht verder kan vliegen.

De luchtmacht oefent geregeld in het rivierengebied. De Apache-helikopter was in het kader van de oefening Decisive Thunder 2017 bezig met een laagvliegoefening in de avond. Het is nog niet bekend waardoor de helikopter de kabel raakte. Dat wordt nog onderzocht.

Miljoenenschade

In 2007 vloog een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast in de Bommelerwaard. Het ongeluk gebeurde destijds ook tijdens een oefening van Defensie. Ruim 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom. Dat leidde tot een miljoenenschade. De piloten van de helikopter kregen destijds een taakstraf voor hun onvoorzichtige gedrag.

Meer op rtlnieuws.nl:
Apache vliegt tegen hoogspanningskabel: grote stroomstoring bij Culemborg

`