Nederland

Apache vliegt tegen hoogspanningskabel: grote stroomstoring bij Culemborg

13 november 2017 19:47 Aangepast: 13 november 2017 23:37
Beeld © ANP

In het Gelderse Zoelmond is een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht tegen een hoogspanningskabel gevlogen. Daardoor kampen Culemborg en omliggende plaatsen met een grote stroomstoring.

Sinds 19.00 uur zitten meer dan 24.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom. De storing is behalve in Culemborg ook in Beusichem, Buurmalsen, Deil, Geldermalsen, Kapel-Avezaath, Buren, Rhenoy, Rijswijk, Tricht en Zoelen. Waarschijnlijk houden gedupeerden nog tot 1.00 uur last van de storing, zegt netbeheerder Liander.

Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen, meldt de Veiligheidsregio. De helikopter heeft een voorzorgslanding gemaakt. Gevechtshelikopters van Defensie trainen deze week in het laagvliegen. Dat gebeurt zowel overdag als 's avonds.

Miljoenenschade

In 2007 vloog een Apachehelikopter tegen een hoogspanningsmast in de Bommelerwaard. Ook toen gebeurde het ongeluk tijdens een oefening van Defensie. Ruim 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom. Dat leidde tot een miljoenenschade. De piloten van de helikopter kregen destijds een taakstraf voor hun onvoorzichtige gedrag.

`